Преговарящите в Европейския парламент, Съвета и Комисията днес постигнаха споразумение

...
Преговарящите в Европейския парламент, Съвета и Комисията днес постигнаха споразумение
Коментари Харесай

Скоро ще се храним само в порцеланови съдове: Приеха забраната за пластмасовите изделия за еднократна употреба в ЕС

Преговарящите в Европейския парламент, Съвета и Комисията през днешния ден реализираха съглашение за възбрана на пластмасови произведения за еднократна приложимост като принадлежности и съдове за храна, заяви през вчерашния ден euractiv.com, представен от " Монитор ". Това стана едно от най-бързо финализираните оферти в близката история на Европейски Съюз. Промените могат да влязат в действие през 2021 година, в случай че до тогава бъдат утвърдени на законодателно равнище.

Преговарящите от Европейски Съюз подписаха за ограничения, които включват забрани за пластмасови плочи за еднократна приложимост, принадлежности за хранене, контейнери за хранителни артикули от полистирол, чаши за питиета, балони, сламки и памучни пръчици.

Промените се чака да влязат в действие по-късно повече от две години. Стратегията против пластмасовите боклуци евентуално ще докара до осезаеми промени в всекидневието. Пакетът е от голяма важност на първо място за пластмасовата индустрия, която съгласно управляващите е генерирала през 2015 година доходи в размер на 340 милиарда евро и е давала работа на 1,5 милиона души. Мерките са предопределени да понижат излъчванията на въглероден диоксид с 3,4 милиона тона. Комисията също по този начин оправдава самодейността със отбраната на океаните. Повече от 80 на 100 от боклука в океаните е пластмаса.

Временното съглашение също значи, че производителите ще би трябвало да заплащат за ръководство на отпадъците и разчистване на продукти за еднократна приложимост, най-много цигари. Въпреки че договарящите съумяха да реализират единодушие по тези въпроси, както и 30% рециклирано наличие в бутилките за питиета, ориентирани към 2030 година, са били направени и взаимни отстъпки. Освен това, задачата 90% от пластмасовите бутилки да бъдат събирани ще се забави с четири години от 2025 до 2029 година След лобирането от страна на производството на питиета задължението да се подсигурява, че пластмасовите капачки остават прикрепени към контейнерите също е отсрочено от 2021 до 2024 г.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР