Гилдията на сценаристите и големците на студиото постигат напредък за прекратяване на стачката — но не очаквайте снимките да се възобновят

...
Преговарящите от Гилдията на писателите на Америка и ръководителите на
Коментари Харесай

Преговарящите от Гилдията на писателите на Америка и ръководителите на големи медийни компании са готови да се върнат на масата след продуктивен ден на преговори в сряда. Но заснемането на филми и предавания все още няма да може да бъде възобновено, освен ако синдикатът, представляващ актьорите, също не постигне сделка.

Шефовете на четири големи компании – главен изпълнителен директор на Warner Bros. Discovery Дейвид Заслав, главен изпълнителен директор на Disney Боб Игер, съизпълнителен директор на Netflix Тед Сарандос и председател на студиото NBCUniversal Дона Лангли – се присъединиха към преговорите с WGA, която представлява повече от 11 000 писатели. След това синдикатът Алиансът на филмовите и телевизионни продуценти, който представлява ръководствотоиздаде рядко съвместно изявление. Въпреки че беше разкрит само вторият ден от преговорите, човек, запознат с въпроса, каза пред CNN, че разговорите в сряда са оставили присъстващите „почувствани насърчени“.

Дори и да бъде постигнато предварително споразумение, то пак ще трябва да бъде ратифицирано от редовите членове, преди да може да влезе в сила. И дори след това, без споразумение със SAG-AFTRA, която представлява около 160 000 актьори, прекратяването на стачката на WGA само по себе си не би допринесло много за възобновяването на спрените продукции.

WGA обяви стачка на 2 май, като спирането на работата достигна своя 143-ти ден в четвъртък, поставяйки го в рамките на две седмици от най-дългата стачка в историята на синдиката, която продължи 154 дни през 1988 г. Много производства бяха спрени дори преди SAG-AFTRA да се присъедини към WGA стачкува на 14 юли.

И двете страни имат подобни набори от искания, включително по-добри заплати, остатъчни плащания от стрийминг услуги за тяхната работа и защита на работните места срещу използването на изкуствен интелект.

Двата синдиката са в тясна комуникация отпреди стачката да започне и често издават изявления в подкрепа един на друг. Синдикатът, който продължава да стачкува, може да се окаже принуден да се съгласи на собствена сделка по линия на каквото и да е споразумение, постигнато от първия синдикат, който ще уреди, въпреки че SAG-AFTRA има достатъчно влияние, за да спре производството.

Може да има завръщане на някои токшоута, както през деня, така и късно през нощта, само със съгласие на WGA.

Наскоро някои предавания, най-вече „В реално време с Бил Махер“, „Шоуто на Дрю Баримор“ и „Разговорът“ спряха плановете си да се върнат в ефир след реакция, докато стачката на сценаристите продължава.

Пикетчии носят табели пред студиото на Fox в понеделник, 14 август 2023 г., в Лос Анджелис. Стачката на холивудските писатели премина границата от 100 дни, тъй като филмовата и телевизионната индустрия остават парализирани от двойни стачки на актьори и сценаристи. (AP Photo/Chris Pizzello) Декември носят знаци пред студиото на Fox в понеделник, 14 август 2023 г., в Лос Анджелис. Стачката на холивудските писатели премина границата от 100 дни, тъй като филмовата и телевизионната индустрия остават парализирани от двойни стачки на актьори и сценаристи. (AP Photo/Chris Pizzello) Крис Пицело/Invision/AP

„Решението ми да се върна на работа беше взето, когато изглеждаше, че нищо не се случва и не се виждаше край на тази стачка“, написа Махер в понеделник на X, платформата, известна преди като Twitter. „Сега, след като и двете страни се съгласиха да се върнат на масата за преговори, засега ще отложа връщането на Real Time и се надявам най-накрая да направят това.“

Късните предавания, включително „Saturday Night Live“, бяха сред първите предавания, които спряха да произвеждат нови програми, когато стачката на писателите започна през май. Но кой ще се появи в тези предавания, ако се върнат преди края на стачката на актьорите, не е ясно. Правилата на профсъюза забраняват на членовете на SAG-AFTRA да рекламират своите филми и предавания по време на стачка.

Спирането на работата струва скъпо, особено на икономиките в Южна Калифорния и Ню Йорк. Стачката вече струва повече от 5 милиарда долара, според оценките. Докато студиата и стрийминг услугите първоначално може да са се възползвали от това, че не се налага да плащат за продукции, като същевременно все още са в състояние да носят пари от билети за кино и продажби на представления, които са били завършени преди стачката, техните крайни резултати също започват да бъдат засегнати . Warner Bros. Discovery, собственик на CNN, съобщи на инвеститорите, че сега, след като стачката е продължила до есента, очаква тя да струва на компанията до 500 милиона долара до края на годината.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР