Преговаряме не с представителните, а с кресливите земеделски организации, призна

...
Преговаряме не с представителните, а с кресливите земеделски организации, призна
Коментари Харесай

„Сглобката“ брани Кирил Вътев? Властта нямало да дава пари на калпак

Преговаряме не с представителните, а с кресливите аграрни организации, призна депутатът Росен Костурков

Оставката на земеделския министър Кирил Вътев при нас не стои на дневен ред. Това сподели в „ Тази заран “ по бТВ депутатът от ПП-ДБ Росен Костурков. Смятаме, че Вътев и екипът му би трябвало да останат в министерството, добави той.

„ Ще създадем всичко допустимо за ускорено приемане на законите, за които протестиращите земеделци упорстват. Работим дружно с министерството по тях “, сподели националният представител, откакто ръководителят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов сподели пред камерата ясно какви са настояванията на протестиращите.  

„ Не е ясно тези, които идват да приказваме, какъв брой огромна представителност имат. На процедура доста постоянно разговорът е с по-кресливите “, посочи обаче депутатът. 

„ Съгласен съм с протестиращите. Данъчните заявления стартират да се подават от март до юни, т.е. има дълъг интервал, в който ще се направи оценка, ще се види дали са на загуба. Трябва по-бързо да се дадат парите на тези, които са на загуба, с цел да може да си създадат сеидбите, да си подготвят сезона и така нататък “, добави той.

„ Такова подкрепяне има в Европа. Не го измисляме ние. Цяла Европа е в такава обстановка, подбудена от войната в Украйна “, твърди Костурков. 

Не ли по-добре да спасим тези, които са пред банкрут, или да раздаваме пари на всички на калпак, попита той.

„ Нямаме огромен импорт от Украйна. Ние сме експортьор на зърно. Кризата в някогашната руска република въздейства на цените на тържищата, а не на нашите вътрешни. Понеже има свръхпроизводство те си падат “, разяснява депутатът. 

След като водещият Златимир Йочев посочи, че на протестиращите се предлага да бъдат подкрепени тези земеделци, които имат потребност от това, т.е. тези, които са записали загуби, а не да се дават средства на калпак, Проданов съобщи, че такова нещо няма на никое място в Европа. „ Освен това няма нищо общо сред финансовата и стопанската година. Счетоводството при земеделието е доста друго. Стопанската активност обгръща две финансови години. Голям % от хората си осчетоводяват нещата по характерен метод – 60:40, при което не се образуват разноски, т.е. оказва се че са на облага, макар че са с голяма загуба “, изясни той.

„ Предлага ви се улеснен вид. В едната рубрика ще пишете какви са ви разноските, а в другата – приходите и по този начин излиза наяве кой е на загуба “, сподели пък водещата Мария Цънцарова.

„ Това ще ни бъде препоръчано тази вечер. Нека да го забележим по какъв начин наподобява! Няма по какъв начин сега да кажем дали е задоволително или не. Нужно е и да е ясно каква е финансовата рамка. Другите две значими неща за нас са законодателството и интернационалните позиции, по които нямаме доста какво да се разбираме с ръководещите. Важно е обаче какви гаранции ще се поемат пред нас “, съобщи Проданов. 

„ Искаме от ръководещите да бъдат обезпечени за бранш „ Зърнопроизводство “ по 20 лв. на декар, за културите, които са наранени. Другите браншове от Българската земеделска камара упорстват да получат ставките по помощта, която са получавали и през миналата година “, добави той.

„ Протестът през днешния ден продължава по същия метод и форма, както беше през вчерашния ден, само че точките на пътищата, които ще бъдат блокирани, са с 20 повече. Има точки с по 200 машини, а на други ще бъдат изкарани по 50 “, заяви ръководителят на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

„ Протестът ни е кротичък. Заваряме през днешния ден пътища за към три часа, като машините ще останат по места тази вечер, с цел да продължим и на следващия ден с протестните дейности “, добави той.

„ Затруднено ще е придвижването съвсем на всички места. Стараем се бързо да освободим по-късно платното, с цел да се придвижат събралите се на опашка транспортни средства. Това обаче е методът за проявление на нашето неодобрение “, посочи Проданов.  

„ Ние разговора не сме прекъсвали и естествено е да изслушаме това, което министър председателят има да ни каже, само че ние търсим решение на проблемите и когато го получим, ще се приберат машините “, сподели още той.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР