Преглеждайте се сами всеки месец, правете мамография веднъж на две

...
Преглеждайте се сами всеки месец, правете мамография веднъж на две
Коментари Харесай

Д-р Александрина Перчева: Ракът на гърдата е напълно лечим, ако е под 2 см

Преглеждайте се сами всеки месец, правете мамография един път на две години
Мит е, че при биопсия се разнасят туморни кафези по хода на иглата

Октомври е месец за битката с рака на гърдата на всички места по света, в това число у нас. Четири хиляди нови дами чуват диагнозата в България всяка година и те са най-вече на междинна възраст. 70% от случаите в страните от Европейски Съюз са хванати, когато туморът е под 2 см, което е извънредно значимо.

„ Има отлични резултати в лекуването, когато сме съумели да реализираме ранна диагностика и сме разкрили тумора под 2 см “, споделя доктор Александрина Перчева, рентгенолог и мамолог в Клиника по образна диагностика към Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост. Тя бе един от лекторите на състоялата се през септември среща „ Профилактика, скрининг и лекуване: на фокус “, проведена от фондация МОСТ.

„ Благодарение на все по-добрата техника откриването на израстък до този размер към този момент не е мъчно и дамата бързо може да се върне към естествения си живот. Ако не сме направили профилактиката и не сме сложили ранната диагноза, тази жена няма да преживее “, споделя доктор Перчева. Тя моли към всички дами да не подценяват профилактиката.

На първо място веднъж в месеца да вършат самопреглед - не по-често, с цел да не изпаднат в меланхолия. Най-удобно е под душа, когато са сапунисани и спокойни – не чуват нито телефона, нито децата. Препоръчително е това да става след цикъл. Вдигнете едната ръка зад главата. С пръстите на противоположната ръка проверявайте структурата на млечната жлеза с кръгови, отвесни или стискащи придвижвания. Същото се прави и в легнало състояние. Така прегледът ще е осъществен в две равнини, което е значимо, тъй като гърдата е преносим орган.

Можем да забележим в огледалото, в случай че има вдлъбване на зърното или на сектор от кожата. Би могло да има предпазлив секрет от зърната. В огледалото може да се види, в случай че има нарушаване на контура на органа.

При опипване с ръка може да се откри бучка, само че доктор Перчева успокоява, че не всяко топче е рак. Жената би трябвало да го търси, а какво е то, вземат решение експертите. Правилната диагноза може да бъде сложена, в случай че се съблюдава съответната процедура – клиничен обзор, мамография, взимане на хистологичен материал от съмнителния сектор (биопсия).

Съществува един мит за взимането на материал, който битува и у лекари, и у пациенти – че това е рискова намеса, която довежда до разнасянето на туморни кафези в организма по хода на иглата.

„ Това не са елементарни игли – изяснява лекарката. – Те доближават тъкмо до мястото на тумора, там „ стреляме “, излиза друга игла, взима късче и то отива при патоанатома. Риск за пациента от разнасяне на ракови кафези няма. Но в случай че човек не направи биопсия при подозрение за рак, това може да го убие. “

Със актуалните способи на образната диагностика образуванията даже доста под 2 см се виждат сигурно. Доказването на микрокалцификати и на ненапипващи се лезии, говорещи за ранен етап на рак на гърдата, става единствено с мамография. Затова тя се назовава „ златен стандарт “ за слагането на диагнозата. Плътната гърда е предизвикателство за рентгенолозите, тъй като на елементарна рентгенова фотография на мамограф болестта няма да се види. Такава жена има потребност от 3D мамография и по преценка на експерт – от контрастна мамография, а от време на време и магнитен резонанс.

Когато след биопсията и мнението на патоанатома е потвърдено, че има рак на гърдата, се събира онкокомисия, която взема решение какво лекуване да се направи и по какъв начин тъкмо. Възможно е дамата първо да мине на лекарствена терапия, да не отива напряко в операционната, и това е актуалното схващане.

Самата интервенция би трябвало да бъде органосъхраняваща, стига туморът да разрешава. Махането на гърди към този момент не се практикува всекидневно, както преди. Не бива да се не помни, че тази жена има страсти, тя е изумена от това какво й се случва и въпросът не е: „ Защо на мене “, а просто е малшанс, който спохожда всяка осма жена.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР