Предвожданата от Саудитска Арабия коалиция, която се сражава в Йемен,

...
Предвожданата от Саудитска Арабия коалиция, която се сражава в Йемен,
Коментари Харесай

Предвожданата от Саудитска Арабия коалиция удари летището в столицата на Йемен

Предвожданата от Саудитска Арабия коалиция, която се бори в Йемен, разгласи, че е нанесла въздушни удари по военни цели на интернационалното летище в йеменската столица Сана, откъдето бяха нанесени удари с дронове против саудитски цели, осведоми " Ройтерс ".

Столицата на Йемен е следена от подкрепяното от Иран придвижване хуси, което се бори с обединението от седем години.

По време на спора, в който починаха десетки хиляди и бяха разселени милиони, силите на хусита изпращаха дронове и изстрелваха ракети към Саудитска Арабия, а предвожданата от Саудитска Арабия коалиция отвърна с въздушни удари в Йемен.

Днешните удари са поразили шест обекта, в това число места, употребявани за осъществяване на офанзиви с дронове, образование на личен състав с дронове, настаняване на обучители и стажанти и предпазване на дронове, прецизираха от обединението.

Според изказване, публикувано от саудитски държавни медии, се споделя, че е поискало цивилни да се изтеглят от летището преди удара.

Летището е затворено за цивилен полети от 2015 година, макар че на самолетите на Организация на обединените нации е позволено да кацат там.

Говорител на Световната хранителна стратегия на Организация на обединените нации сподели, че екип на Организация на обединените нации е на земята на летището, с цел да ревизира степента на вредите.

Управляваната от хути медия Saba, цитирайки ръководителя на авиационния орган на администрацията на хути, заяви, че летището е спряно от употреба.

Говорителят на обединението бригаден военачалник Турки ал-Малки сподели, че ударите няма да имат резултат върху оперативния потенциал, ръководството на въздушното пространство, въздушния трафик или интервенциите по наземно обслужване.

Той сподели, че обединението е премахнала отбраните от избрани обекти на летището, които съгласно нея се употребяват за военни цели и интервенцията е в сходство с интернационалното филантропично право.

" Операцията идва в отговор на закани и потреблението на оборудванията на летището за осъществяване на трансгранични офанзиви ", се споделя в известието.

В неделя обединението съобщи, че е унищожила дрон, изстрелян от летището, ориентиран към летището на Саудитска Арабия Крал Абдула в Джизан, покрай границата с Йемен. Той също по този начин сподели, че е блъснал работилници за дронове в град Сана.

Коалицията се намеси в Йемен през 2015 година, откакто хуситите смъкнаха интернационално приетото държавно управление от Сана.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР