Предвиждаме създаване на идентификационен номер за всеки туристически обект -

...
Предвиждаме създаване на идентификационен номер за всеки туристически обект -
Коментари Харесай

Туристическите обекти ще имат идентификационни номера

Предвиждаме основаване на идентификационен номер за всеки туристически обект - всяко място за настаняване и заведение за хранене и забавление ще имат собствен личен неповторим номер. Чрез него ще се извърши подредба на туристическите обекти, ще спомогне по-доброто действие на Единната система за туристическа информация и ще бъдат отстранени опциите за дублажи с идентични имена на обекти. Това е оповестила Николина Ангелкова при разкриване на първото съвещание на Обществения съвет към министъра на туризма, оповестиха от министерството.

 Ресторант Thinkstock/Getty Images

Идентификационният номер за обектите ще бъде въведен посредством промени в Закона за туризма , които се приготвят сега. В Закона за изменение и допълнение на Закона за туризма ще бъдат включени и значимите текстове, свързани с установяване на статута на националните курорти, е споделила министър Ангелкова. Регламентацията ще спомогне за решение на проблемите с финансирането, благоустрояването и поддържането и ръководството на туристическата инфраструктура в тях.
 
Тя е декларирала, че ще продължат засилените инспекции на работата на туроператорите и туристическите сътрудници. Затова е значимо министерството да има повече пълномощия в последващия административен надзор. Това може да стане със основаване на инспекторат към министерството, с цел да могат да се вършат своевременни инспекции на обектите, без да се чакат сигнали едвам когато обстановката стане нетърпима, е прецизирала министърът. Тя даде образец с хотел в Чифлика с падащи тавани и влага, в който туристите са настанявани и в мазето. Контролът за съблюдаване правата на потребителите и в бъдеще ще продължи да се прави от Комисията за отбрана на потребителите, е споделила Ангелкова.

 Николина Ангелкова БГНЕС

Очакваме с промените на Закона за туризма да се сътвори и механизъм за сливане на туристическия отрасъл и развиване на резистентен и екологосъобразен планински и ски туризъм, е споделила Ангелкова. В новите текстове ще бъдат включени и решенията на експертните групи, които работят по плана от повече от година. Тя е съобщила, че окончателното предложение за Закона за изменение и допълнение на Закона за туризма ще бъде оповестено на формалната страница на министерството до две седмици. След това той ще предстои на едномесечно публично разискване, след което измененията в законите ще бъдат импортирани в Министерския съвет.
 
Министър Ангелкова е показала пред Обществения съвет главните промени, които специалистите приготвят в Наредбата за условията към местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения. Планира се към този момент да няма особено изискване за кубатура на стаите в четиризвездните и петзвездните хотели, остават разпоредбите за избрана величина на пространствата, само че като площ.

Възможно е да отпадне и задължението да има безусловно климатик в стаите на планинските хотели, евентуално ще може висококатегорийните хотели да избират дали да имат бюро за обмяна на валута или не, са обяснили специалистите от Министерството на туризма . Промените обаче ще бъдат разисквани с сектора. Представителите му ще имат опция да посочат текстове, които в този момент не работят и би трябвало да бъдат изменени. За мен обаче преди всичко е значимо качеството на туристическия артикул. Така че при преоценка на досегашните условия ще останат тези, които подсигуряват положителното обслужване на клиента, безапелационна е била министърът.
 
Тя е допълнила, че се работи интензивно за директна връзка сред бизнеса и образованието, наемането на служащи от трети страни е излаз, само че единствено краткотрайно решение.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР