Предвижда се търговците да имат задължението при продажбата на т.нар.

...
Предвижда се търговците да имат задължението при продажбата на т.нар.
Коментари Харесай

Търговци на смарт продукти ще трябва да предоставят и софтуерни актуализации за определен период от време

Предвижда се търговците да имат задължението при продажбата на така наречен „ умни артикули ” от вида на " интелигентни " хладилници, смарт телефони и тв приемници да дават в рационален период и съответния програмен продукт, с цел да се реализира съгласуемост. Това сподели Константин Райков, член на Комисията за отбрана на потребителите, в рубриката „ Чети етикета ” по bTV във връзка идните промени в Директива за продажбата на артикули.

При недостатък на стока потребителят ще може да избира сред ремонт и подмяна без изискване. Към момента съществуват ограничавания във връзка с методите, по които може да бъде решена такава претенция. „ В процеса на одобряване и одобрение на директивата обаче ще се чуе вероятно думата и на неправителствените потребителски организации, както и на самия бизнес ”, уточни Райков. „ Тъй като става въпрос за нова стъпка в връзките сред консуматори и търговци, допускам, че е допустимо да се позволяват някакви други ограничавания, само че може би ще бъдат доста дребни ”, добави той.

Константин Райков уточни, че към сегашния миг при предявяване на претенция в първите шест месеца се смята, че дефектът е бил индустриален. В този интервал потребителят не би трябвало да потвърждава, че показалото се противоречие е съществувало все още на покупката. Промяната планува този период да се усили на една или две години.

Основен акцент в измененията е новите правила да обзет, както стандартната търговия, по този начин и онлайн магазините. „ Това за България няма да е нещо ново. Съгласно нашия закон разделът за рекламациите се ползва и за онлайн търговията ”, посочи Райков.

Постигнатото съглашение за измененията би трябвало да бъде доказано от посланиците на държавите-членки, измежду което утвърдено от Комисията по вътрешен пазар и отбрана на потребителите към Европейския парламент и от Съвета на министрите на Европейския съюз.

„ Продажбата на дребно е развой, тъй че по-ранното показване на тази инструкция ще приготви търговците да договарят със своите снабдители тъкмо такива условия, каквито те ще би трябвало да извършват ”, разяснява Константин Райков.

При към 60% от жалбите в Комисията за отбрана на потребителите във връзка дефектни артикули се оказва, че хората имат основателни искания и контролният орган съумява да окаже подпомагане за разрешаването на въпросите. В останалите случаи потребителите или не разполагат с документите за покупката, или не са се обърнали преди този момент към търговеца за изясняване на разногласието, както се изисква по закон.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР