Предвижда се да бъдат въведени иновационни методи за бързо и

...
Предвижда се да бъдат въведени иновационни методи за бързо и
Коментари Харесай

Регионалната библиотека стартира проект „Библиотеката - от традиции към иновации“

Предвижда се да бъдат въведени иновационни способи за бързо и тъкмо отчитане на потребностите на читателите посредством потреблението на детайли от невронните мрежи

Регионална библиотека „ Любен Каравелов “ започва план „ Библиотеката - от обичаи към нововъведения “. Той ще се осъществя до края на 2023 година с финансиране от Програмата за възобновяване и развиване на държавни, районни и общински институти на Национален фонд "Култура " на стойност 38 300, 90 лева Проектът включва цялостна идея за софтуерно възобновяване и осъществяване на нови начинания в региона на културата и образованието.

Предвижда се да бъдат въведени иновационни способи и средства за бързо и тъкмо отчитане на потребностите на читателите и публиката посредством потреблението на новите технологии и детайли от невронните мрежи. Иновативният способ ще разрешава по-бързо и по-точно осъществяване на разбори и ще подкрепя ефикасното развиване на библиотечната активност.

До края на идната година ще бъде внедрена и специфична цифрова стратегия в автоматизираната библиотечна система. Тя ще разрешава качване на клипове и демо, предопределени за консуматори от страната и чужбина, които ще улеснят достъпа им до услугите на културния институт. Дигиталната стратегия ще дава опция и за основаване на виртуална обиколка на библиотеката, за запознаване с отделите, експозициите, непрекъснатите изложения, забележителностите и атракциите. Въвеждането на сходен вид иновация в библиотечната активност е в отговор на потребността на аудиторията за приемане на бърза и достоверна информация посредством Интернет. Задоволявайки тази нужда, културният институт ще се трансформира в привлекателен център за по-голям брой потребителите на услуги и ще уголемява известността си измежду разнородни общности.

По плана ще бъдат направени и първите стъпки към модернизирането на три по-малки русенски библиотеки – в НУИ „ Проф. Веселин Стоянов “, в Русенска митрополия и в НЧ „ Просвета 1928 “, гр. Мартен. Ще бъдат закупени компютри, монитори и четци и ще бъде внедрена автоматизирана библиотечна система във всяка една от библиотеките. Паралелно с това чиновниците ще имат опция да покачват компетенциите си в региона на новите технологии в библиотечните действия, за използването на интерактивни устройства, за основаване на креативно цифрово наличие, за осъществяване на разбори с новаторски способи. В програмата на образованието е залегнала и работа на библиотечните служащи с радиочестотна идентификация /RFID технологии/, която все по-осезаемо навлизат в библиотеките в България, в това число и в тези в по-малките обитаеми места.

Специално място в плана заемат и дейностите в региона на културата и изкуството. Русе ще бъде хазаин на Литературен фестивал, който ще включва работилници за деца и младежи по креативно писане и превод на книжовен текст от британски на български език. Младежите ще бъдат въвлечени в разработване на книжовен маршрут, обвързван с писмените съкровища на русенския района. Маршрутът ще се популяризира посредством Туристическия център на Община Русе, измежду тур оператори и измежду жителите и гостите на Русе. В рамките на литературния фестивал измежду русенската аудитория ще се разпространява творчеството на одобрени модерни български създатели – Стефан Цанев и детската писателка Петя Кокудева. Като посетители на литературния фестивал ще бъдат поканени и чиновници от библиотеката „ Александру и Аристиа Аман “ в Крайова.

В рамките на плана ще се осъществя Научна конференция, която се провежда в няколко посоки в разнообразни области на науката, от филантропични до механически. Във фокуса на вниманието ще са настоящи за съвремието въпроси, които търсят отговор в научните проучвания на близо 80 изтъкнати учени от България и чужбина. Събитието ще завърши с издаването на алманах с отчетите на участниците.

През 2023 година Регионална библиотека „ Любен Каравелов “ възнамерява да се включи за девети път в Нощта на Андерсен, отдадена на Международния ден на детската книга и изкуствата за деца. Тя се провежда към рождената дата на Ханс Кристиян Андерсен - 2 април в над 1700 места по света, а повече от 100 000 деца и възрастни се включват в нея. В Нощта на Андерсен ще се включат 20 деца в начална учебна възраст от разнообразни учебни заведения, които ще изживеят вълнуващо нощно премеждие.

Предвидени са още поредност от просветителни начинания за деца с друга тема.

Основната цел на плана е привличане, задържане и развиване на публики, посредством основаване на механизми за интерактивна връзка и приобщаване към активността на публичната библиотека на аудитории благодарение на актуалните технологии.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР