Предвидените приходи и трансфери са в размер на 8 163

...
Предвидените приходи и трансфери са в размер на 8 163
Коментари Харесай

Депутатите одобриха бюджета на НЗОК за догодина на първо четене

Предвидените доходи и прехвърляния са в размер на 8 163 353 100 лева Разчетените средства са при допускане на здравноосигурителна вноска в размер на осем на 100, а в плановете е отразен резултатът от увеличение на размера на минималната работна заплата, оптималния застрахователен приход и минималния застрахователен приход за самоосигуряващите се. 

Съотношението на възнаграждение от страна на работодателя и здравноосигуреното лице за 2024 година е 60:40.

 

Заложените разноски и прехвърляния са в размер на 8 163 353 100 лева, от които 7 630 931 400 лева са за здравноосигурителни заплащания. С плануваните средства е планувано закупуването на здравна помощ в обсега на наложителното здравно обезпечаване, обезпечено от бюджета на НЗОК.

 

През 2024 година се усилват средствата за здравноосигурителни заплащания за първична извънболнична здравна помощ, профилирана извънболнична здравна помощ, медико-диагностична активност, болнична здравна помощ, дентална помощ и за лекарствени артикули, медицински произведения и диетични храни за специфични медицински цели.

 

Предвидени са 15 млн. лева за пренатален и постнатален скрининг. За дентална помощ са заложени близо 55 млн. лева повече спрямо тази година. Намаляването на парите за медикаментите за домашно лекуване е единствено с пет милиона лв., защото има несъблюдение на заложените в сегашния бюджет средства, показва вносителят – Министерският съвет.   

Резервът, в това число за непредвидени и неотложни разноски, според член 26, алинея 1 от Закона за здравното обезпечаване (ЗЗО), е три на 100 от събраните доходи от здравноосигурителни вноски и прехвърлянията за здравно обезпечаване от други бюджети и е в размер на 238 764 300 лева

 

С преходните и заключителните разпореждания се вкарват ограничаващи ограничения по повод сключването на контракти през 2024 година с лечебни заведения за болнична помощ, които са получили позволение за активност за пръв път след 31 декември 2023 година и/или в чието позволение за активност са включени нови действия след 31 декември т.г. Предлагат се промени и допълнения на Закона за здравното обезпечаване, с които се планува министърът на опазването на здравето, в качеството му на централен орган за покупки в бранш „ Здравеопазване “, да бъде сменен с шефа на НЗОК по повод провеждането на процедури по Закона за публичните поръчки за лекарствените артикули, предопределени за лекуване на злокачествени болести в изискванията на болнична здравна помощ, и лекарствени артикули при животозастрашаващи кръвоизливи и незабавни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии.

 

Очакваните резултати, които се възнамерява да бъдат реализирани през 2024 година в границите на заложените в бюджета средства за здравноосигурителни заплащания, са застраховане на ефикасното действие на системата на наложителното здравно обезпечаване и обезпечаване на здравноосигурените лица на налична, качествена и своевременна здравна помощ.

 

При полемиката ръководителят на здравната комисия Костадин Ангелов (ГЕРБ-СДС) уточни, че нямат нищо срещу заложените заплащания и ще поддържат плана в тази част, само че са срещу измененията, с които шефът на Касата, а не както до момента министърът, ще е централен орган при провеждането на процедури по Закона за публичните поръчки за лекарствените артикули, предопределени за лекуване на злокачествени болести в изискванията на болнична здравна помощ, и лекарствени артикули при животозастрашаващи кръвоизливи и незабавни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии. За нас това предложение е порочно, тъй като лишава Народното събрание (НС) от опцията за надзор върху разплащането за медикаментите, изясни Ангелов. На второ място от ГЕРБ-СДС не поддържат ограничаването за подписване на контракти с новите лечебни заведения. 

 

ПП-ДБ също застава зад проектобюджета на Здравната каса. Този бюджет е с рекордно нарастване, в случай че желаеме устойчиви промени, не би трябвало непрестанно да вършим ремонти и да политиканстваме, а да създадем нещо стабилно за хората, разяснява Александър Симидчиев. В бюджета по думите му има политики и те са свързани с предварителната защита и разпоредбите. Българските медикаменти изчезват зад граница, тъй като са с по-ниска цена, изясни депутатът в отговор на рецензии. По думите му Народно събрание има ангажимент да одобри финансовата рамка, а качеството и организацията на опазването на здравето не са ангажимент на Народното събрание.

 

„ Възраждане “, „ Българска социалистическа партия за България “ и „ ИТН “ (ИТН) се оповестиха против план-сметката на Касата и обърнаха внимание, че пациентите не престават да доплащат към 50% за здраве от джоба си.

 

Според Георги Гьоков от „ Българска социалистическа партия за България “ този бюджет не дава решения на главните проблеми в опазването на здравето. Директните заплащания на пациентите не престават да затрудняват действието на системата и са рискови фактори, уточни той. Според представени от него данни към 1 % от българите са без здравни осигуровки, само че няма политики за възстановяване на този проблем. Българска социалистическа партия не вижда и политики за надзор за харчене на обществените средства. 

 

Колкото и да нарастват средствата в бюджета на Касата, проблемите на хората в опазването на здравето си остават едни и същи всяка година, постанова им се да доплащат съвсем 50 на 100 от джоба си, изясни една от аргументите, заради които „ Възраждане “ не застават за бюджета, Маргарита Махаева. Според колежката ѝ Маргарита Генчева липсват характерни ограничения, с които да се промени методът към неосигурените лица. Наливаме един милиарда лева повече в същата бездънна каса, както предходната година, установи тя.

 

Станислав Балабанов от Има Такъв Народ обърна внимание, че това е най-големият институционален бюджет, рекорден е за следващата година с над осем милиарда лева Няма по какъв начин да го подкрепим на първо гласоподаване заради липса на смяна в цялата философия, акцентира той. Все още към 50% се заплащат от пациентите, разяснява и представителят на Има Такъв Народ.  

 

Този бюджет на НЗОК е, може би, най-хубавият, отбрани предложенията министърът на опазването на здравето Христо Хинков. По думите му бюджетът е структуриран както би трябвало за медикодиагностични действия, за извънболничната помощ, с цел да можем да се измъкнем от свръххоспитализацията.

 

НЗОК и бюджетът ѝ нямат нищо общо с измененията в опазването на здравето, които бяха изтъкнати, изясни Хинков. По думите му Касата би трябвало да отхвърля подписване на контракти следващата година с лечебни заведения за болнична помощ, които са получили позволение за активност за пръв път след 31 декември 2023 година и/или в чието позволение за активност са включени нови действия след 31 декември т.г.
С прекачване на средствата в извънболничната помощ ще има последователно възстановяване на положението в опазването на здравето и усъвършенстването му от позиция на доплащането от пациентите, акцентира министърът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР