Предвид все по-честите горещи вълни, парижките власти искат да разширят

...
Предвид все по-честите горещи вълни, парижките власти искат да разширят
Коментари Харесай

Париж охлажда забележителностите си с вода от река Сена

Предвид все по-честите горещи талази, парижките управляващи желаят да разширят своята мрежа на "градско разхлаждане ", която поддържа подобаваща температура на забележителностите като се употребява водата на река Сена.

Така се заобикалят самостоятелни охлаждащи устройства, които употребяват електричество и създават парникови газове, написа Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция

От 20 години насам под краката на парижани има близо 89 км тръби, по които минава с вода с температура 4 градуса. Ниската температура на водата поддържа и лятната температура на емблематичните обекти на френската столица, като Лувъра и Народното събрание.

Париж има упоритостта да развие "най-голямата в света мрежа за разхлаждане " до 2040 година За задачата е подписан 20-годишен контракт с енергийната група "Анжи " и столичната компания за градски превоз, които имат взаимно предприятието "Парижка прохлада ".

"През 2042 година ще бъдат обслужвани всички квартали на Париж ", съобщи Дан Лер, асистент на парижкия кмет, който дава отговор за водните запаси.

Кристоф Ладораде, търговски шеф в "Анжи ", предлага на кметството да се придържа към "разлика от 5 до 8 градуса сред външната и вътрешната температура ", което водната мрежа разрешава. В бъдеще се чака тя да обхване всички парижки лечебни заведения, някои учебни заведения и спирки на метрото.

Охладителната станция "Канада " е на десния бряг на Сена, покрай моста на инвалидите. Помпите и мрежата от тръби се намират на 40 м дълбочина.

На едно от четирите равнища на тази станция, влезнала в употреба през 2008 година, водата на Сена се филтрира, а по-късно навлиза в други тръби, където една стена я разделя от затворения цикъл на охлаждането. На долното равнище помпа слага под налягане хладилен елемент, с цел да охлади водата и да я вкара в подземните тръби и да стартира циркулацията й. Системата работи съвсем самостоятелно, ръководена отдалечено от двама техници.

За разлика от градското отопление в Париж, водното изстудяване не е предопределено за жилища или частни лица. Клиенти са "офис здания, търговски центрове, музеи, институции или даже хотели ", споделя Беноа Рейделе, шеф на плана "Парижка прохлада ". Лувърът, Националното заседание и студиата на Радио Франс са прохладни частично с помощта на водата на Сена.

Системата работи през цялата година, защото универсалните магазини и музеите би трябвало да поддържат пространствата си хладни и да наблюдават влажността на околната среда. През зимата тя употребява "безплатно изстудяване ", като водата на Сена влиза непосредствено в контакт с водата от мрежата.

Един мегаватчас изстудяване коства 137 евро. Това е много скъпо, само че много по-добро за околната среда от охлаждането с самостоятелни съоръжения, акцентира Рейделе.

След като се стопли, водата се връща в Сена. Малката разлика с околната температура не въздейства на фауната и флората на реката.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР