Предвид високия обществен интерес и множеството въпроси на медиите по

...
Предвид високия обществен интерес и множеството въпроси на медиите по
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата разпространи доказателства по разследването срещу Нено Димов

Предвид високия публичен интерес и множеството въпроси на медиите по формираното досъдебно произвеждане, обвързвано с водната рецесия в гр. Перник, Специализирана прокуратура дава следната информация:


Образувано е досъдебното произвеждане по реда на член 212, ал.1 от Наказателно-процесуален кодекс с разпореждане на прокурор от Специализирана прокуратура. В хода на следствието са събрани доказателства и в качеството на обвинен е притеглен Нено Димов за осъществено от него закононарушение по член 219, алинея 3, вр. алинея 1 Наказателен кодекс - умишлена занемареност.

На 12 януари 2020 година в извършено правосъдно съвещание Специализираният углавен съд взе по отношение на обвинения Нено Димов най-тежката мярка за неотклонение „ Задържане под стража “. Съдът се срещна с показаните от Специализираната прокуратура доказателства по отношение на вероятно позволена умишлена занемареност от страна на обвинения, в качеството му на настоящ министър на Министерство на околната среда и водите.

Прокуратурата на Република България смята, че вследствие на осъщественото незаконно действие са последвали обилни вреди на стопанството, изразяващи се в разходването на 7, 223 млн. куб. м. вода от бент. „ Студена “, което е довело до понижаване на общия размер воден запас на язовира до сериозните равнища, близки до така наречен „ мъртъв размер “ на язовира. В резултат на това се е стигнало до забележителен дефицит на водния запас за питейно битови потребности на жителите на гр. Перник и близките селища.

Специализираната прокуратура продължава да споделя разбирането, че българските жители имат право на информация по въпроси, които съставляват за тях легален интерес, в случай че информацията не е държавна или друга предпазена от закона загадка, не попречва дейностите по следствието и не нарушава презумпцията за невиновност.

Категорично от събраните досега доказателства се открива, че при положение, че министъра на околната среда и водите беше положил задоволително грижи за ръководенето, ръководството и стопанисването на водния запас на язовир „ Студена “ и не беше разрешил разходването на вода за промишлени потребности, към сегашния миг не би имало дефицит на вода за битови потребности.

Предвид изложеното и след позволение на прокурор по реда на чл.198, ал.1 от Наказателно-процесуален кодекс, представяме част от доказателствения материал по досъдебното произвеждане, доколкото същите са обществени поради това, че са били обсъждани в намерено правосъдно съвещание на 12 януари 2020 година на Специализиран углавен съд.

Специализирана прокуратура ще продължи да осведоми българските жители по каузи с огромен публичен интерес, при съблюдаване на посочените нагоре кардинални положения.

Вижте част от доказателствения материал по досъдебното произвеждане, възложен от спецпрокуратурата

vodovzemane-1.pdf pdf, 129 KB grafik.pdf pdf, 246 KB protokol-vitanov.pdf pdf, 2.5 MB protokol-todorova.pdf pdf, 286 KB spravki.pdf pdf, 385 KB
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР