Предвид предстоящия период на грипни епидемии, който по правило продължава

...
Предвид предстоящия период на грипни епидемии, който по правило продължава
Коментари Харесай

Как да имаме силен имунитет

Предвид идния интервал на грипни епидемии, който по предписание продължава през целия есенно-зимен сезон, няма по какъв начин да подмина тематиката с лека ръка, защото изисква незабавни ограничения и не трябва да се подценява сериозността на казуса. За разлика от елементарните настинки, грипът може да има тежки последици или най-малкото да протече дълготрайно и изтощително. 
Най-доброто средство против грип е предварителната защита и поддържането на имунната система в оптимална форма. Но от време на време даже и тези средства не оказват помощ. Когато почувстваме първите признаци на неразположение, нормално търсим разновидности да се „ вдигнем “ и да се почувстваме по-добре, прибягвайки или до предложени от някой прочут лекарства и хомеопатични средства (а от време на време даже и антибиотици), или сме склонни да се натъпчем по безреден метод по всевъзможен начин, за които ни пристигна на разум, само че не постоянно и това има резултат. Причините са няколко: 
1. Антибиотиците не работят против вирусите – в стандартната медицина има процедура да се предписват антибиотици профилактично, „ с цел да не стане нещо “, въпреки да е общоизвестен факт, че те нямат антивирусно деяние. А при такова приложение постоянно бактериите развиват устойчивост и антибиотикът става неефикасен, когато в действителност е необходим. Освен това, антибиотиците унищожават потребните бактерии в червата, които са същинските помощници на имунната система.
2. Използването на средства за намаление на температурата не оказва помощ, защото тя е нужна за унищожаването на вируса – вирусите са чувствителни към висока температура, а в същото време имунните кафези се задействат от нея. Опасна е единствено температура над 39.5°С, когато към този момент има потребност да предприемем дейности по понижаването й.3. Хомеопатичните средства също не работят, в случай че не дават отговор навръх признаците.4. При такива безредни дейности ни липсва система, макар огромния набор от средства, които използваме.
Затова през днешния ден споделям една изпитана от мен система за незабавна реакция при грип, която се състои единствено от натурални средства. Тя покрива всичко, което ни е належащо като реакция, тъй че да подпомогнем съпротивителните сили на организма, съдържа в действителност антивирусни средства и спомага за по-бързото възобновяване. 
1. На първо място е водата – няма по-добро средство за обезболяване, контролиране на телесната температура и изчистване на организма от вируси и отрови, от чистата вода. Малко прочут факт е, че 80 % от силата в организма идва от водата. Препоръчително е пиенето на чиста, леко алкална, минерализирана вода по 50 мл. на кг тегло (или повече) по време на вирусна зараза. За мен това е първото деяние, което подхващам. 2. Течности – те са нещо настрана от водата. Често в такова положение човек губи вкус, изключително за белтъчни и мазни храни, което е естествено и не е инцидентно, само че въпреки всичко не е добра концепция организмът да бъде лишен от скъпи хранителни субстанции. Най-добрият метод да бъдат усвоени нутриентите е в течна форма. Подходящи течни храни са: смутита с плодове и богати на хлорофил (зеленолистни и микроворасли) съставки; прясно изцедени цитрусови и зеленчукови сокове; супи от кореноплодни и кръстоцветни (цвекло, целина, моркови, сладостен картоф, карфиол, броколи, брюкселско зеле и др.), зеленчукови бульони, костен бульон, богат на алкални минерали, ефикасни против грипа. 3. Хранителни субстанции – не трябва да подценяваме ролята на протеините, защото точно от аминокиселини, идващи от протеините, имунната система построява своята отбрана. Но по-добре те да бъдат по-леки, от растителен генезис – да вземем за пример бобови и зърнени в композиция (грах, бял фасул, нахут, леща, кафяв ориз, пълнозърнест самун с мая, лимец и т.н.).4. Ферменти – не е инцидентна традицията за подготвяне на кисело зеле през есента за зимата. Зелевата супа не е ефикасна единствено при махмурлук, както е известно, а също и при вирусни инфекции, защото е богата на потребни бактерии. 5. Подправки – всички сгряващи и люти подправки са добре пристигнали на трапезата ни – джинджифил, хрян, куркума, пикантен червен пипер, черен пипер, сминдух и други И не на последно място идва класическият чесън, със мощно изразено антивирусно деяние.6. Билки и чайове – лайка, маточина, босилек, култивиран чай, жълт кантарион, борови връхчета и плодове от хвойна.
Хранителни добавки: 
Тъй като вирусът прониква в нашите кафези през клетъчната мембрана, с цел да откри подобаващи условия за развиването си, от изключителна значимост е да укрепим точно мембраните на клетките. Когато вирусът не успее да проникне в тях и остане отвън клетките, той става уязвим за имунната система и елементарно може да бъде погубен. Ето за какво е значимо да имаме тактика и с подобаващи хранителни добавки, която да укрепва клетъчната мембрана, да дава градивни детайли за имунната система и да има антивирусно деяние
Ето една примерна скица с натурални хранителни добавки: 1. Кора от мравчено дърво (Пау Д‘арко, Лапачо) – антивирусно деяние, имунимодулиращо, леко очистващо2. Сладък корен (Лакриц, Женско биле) – антивирусно, противовъзпалително деяние, дейно при нервиран корем, лимфоочистващо, чудесно средство при кашлица, хрема и засилено обособяване на слуз.3. Масло от черен дроб на акула/треска – имуномодулатор, укрепва клетъчните мембрани, източник на витамин А и Д.4. Цинк – взаимно си укрепват действието с витамин А, укрепва имунната отбрана.5. Витамин С – противовъзпалително, укрепва имунитета, антиоксидант, антивирусно деяние.
Други средства: 
Освен вътрешно, можем да помогнем и външно. Към течностите, храната и питателните добавки, включваме и следните: 1. Компреси със счукан черен пипер или синап, сложени на гърдите или на гърлото2. Инхалации с лайка или морска сол3. Добре е да се сложи в паничка до леглото счукан или раздробен чесън – отделя субстанции, които инхалирани също имат антивирусно деяние, работят удобно на белите дробове, прочистват въздуха от вирусите и защищава останалите членове на фамилията до известна степен. Подобно деяние има и здравецът, употребен по същия метод.4. Натурални масла в ароматни лампи – бор, хвойна или други иглолистни, лавандула, а също и евкалипт за отпушване на носа. 5. Редовно проветряване на помещенията 6. Йогийско релаксиращо дишане7. Медитация и релаксация8. И не на последно място – здравословен и първокласен сън. Една от аргументите за занижения имунитет е дефицитът на сън и несъразмерният стрес, по тази причина последните две точки не трябва да се подценяват! 
Залагайте на профилактиката, а за всеки случай, подгответе се в точния момент за идния сезон.
Елена Терзиева, нутриционист тел. [email protected] www.elenaterzieva.com
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР