Предварителните данни сочат, че тази година ражданията в Италия ще

...
Предварителните данни сочат, че тази година ражданията в Италия ще
Коментари Харесай

Раждаемостта в Италия ще удари рекорден минимум през 2023 г.

Предварителните данни сочат, че тази година ражданията в Италия ще доближат нов рекорден най-малко, което ще задълбочи дългогодишната демографска рецесия в страната, заяви „ TVP World ”.


По данни на националното статистическо бюро ISTAT сред януари и юни са се родили с 3500 деца по-малко в съпоставяне със същия интервал на 2022 година

Като цяло през 2022 година ражданията са намалели с 1,7% до 393 000, което е 14-ият следващ спад и най-ниският брой от обединяването на страната през 1861 година насам.

За да се оправи с тази рецесия, министър-председателят Джорджa Мелони отпусна почти 1 милиарда евро за ограничения, ориентирани към справяне с казуса. Този спад на ражданията се дължи частично на провокациите, пред които са изправени италианските дами при съчетаването на работата и майчинството, което се смята за изключителна обстановка в страната за третата по величина стопанска система в еврозоната.

Намаляващото и застаряващо население води до понижаване на продуктивността и увеличение на разноските за обществени грижи, изключително в страна, която към този момент има най-високата сметка за държавни пенсии измежду 38-те страни от Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).

Докладът на ISTAT разкрива също, че въз основа на данните от януари до юни се чака коефициентът на плодовитост през 2023 година да намалее леко от 1,24 през 2022 година до 1,22 деца на жена.

Този коефициент е отчасти подсилен от имигрантите, защото измежду дамите с италианска народност коефициентът на плодовитост е бил единствено 1,18 през 2022 година

Освен това в отчета се акцентира, че приблизително дамите в Италия раждат първото си дете на 31-годишна възраст, а през миналата година 41,5 % от бебетата са родени от неомъжени дами./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР