Предупреждават за висок брой мутации на новия щам. СЗО и

...
Предупреждават за висок брой мутации на новия щам. СЗО и
Коментари Харесай

НЦЗПБ: Новият вариант на COVID-19 притежава извънредно висок брой мутации

Предупреждават за висок брой разновидности на новия вариант. СЗО и ECDC aлармираха за регистрирането на нов вид B.1.1.529 на SARS-CoV-2 в Южна Африка. За първи път е докладван от СЗО на 24.11.2021 година Първият епидемиологично потвърден случай датира от 09.11.2021 година в Ботсвана, предава.

След незабавна среща на техническата консултативна група към СЗО за еволюцията на вируса, новият вид е поместен в групата на разновидностите с изключително значение VOC (Variant of Concern) и е означен с буквата Омикрон от гръцката писменост, пишат в известие на уеб страницата си от Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ).

Вариантът има изключително висок брой разновидности спрямо световно публикувания Делта, преобладаващ към днешна дата в Европа и света. В генома на до момента докладваните случай на Омикрон над 30 разновидности (от общо 56), са локализирани в S гена, кодиращ шипчестия протеин, чрез който вирусът навлиза в клетката. Първоначалните данни сочат за нараснал риск от повторна зараза с този вид спрямо други изключително значими разновидности. Буди терзания бързо растящият брой на новите случаи във всички провинции на Южна Африка.

Рутинно употребяваните PCR-тестове улавят разновидността, само че някои лаборатории рапортуват, за липса на амплификационен сигнал от S гена, заради съществуването на делеции. Комбинация от положителна амплификация на други таргетни гени (N, Е или orfA) и отрицателна амплификация при S гена могат да бъдат насочващи за този вид.

Проби, суспектни за съществуване на Омикрон, следва неотложно да се изпращат към НЦЗПБ за секвениране. Този метод ще помогне за своевременната детекция. Към момента няма систематизирани данни за имената и производителите на такива китове.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР