Предстоятелят на Руската православна църква уведоми Негово Светейшество Българския патриарх

...
Предстоятелят на Руската православна църква уведоми Негово Светейшество Българския патриарх
Коментари Харесай

Москва ще назначи нов предстоятел, за да отвори Руската църква в София

Предстоятелят на Руската православна черква уведоми Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит, че Светият синод на Московската патриаршия скоро ще назначи нов предстоятел, за да бъдат отворени вратите на Руското подворие допустимо най-скоро. Това се споделя в известие на Светият синод на Московската патриаршия.

Той добави, че Синодът показва вяра храмът да бъде отворен

В писмото се съдържа и молба за подпомагане на духовника за идната уредба в София.

Московският патриарх Кирил показва убеденост, че политическите сили, „ зад които стои врагът на човешкия жанр ”, няма да съумеят да разрушат вековните връзки на обич и приятелство в Христос, които са в основата на съдействието на Руската и Българската православни църкви.

В послание към Негово Светейшество Московския и на цяла Рус патриарх Кирил Негово Светейшество Българският и Софийски митрополит Неофит изрази угриженост от прекъсването на богослужебния живот в църквата " Св. Николай " в София.

Въпросът с църквата имал два аспекта - юридически и канонически

В отговорно писмо предстоятелят на Руската православна черква отбелязва, че решението на българските управляващи е невиждано в актуалната история и показва надълбоко страдание от потреблението на унизителни и дискриминационни ограничения против духовниците с очевидната цел да накърнят другарските връзки сред братските нации и църкви-сестри.

В интервала сред двете международни войни, църквата „ Св. Николай “ от белогвардейска става българска

Негово Светейшество Патриархът окачестви дейностите на българските държавни органи като вражески и неправдив акт във връзка с подворието на Руската православна черква, наблягайки непрекъснатата подготвеност на Московската патриаршия да продължи да спомага на представителя на Българския патриарх в Москва.

Негово Светейшество е уведомил за подхванатите си дейности Патриарха на Москва и цяла Русия Кирил

Споделяйки загрижеността на Негово Светейшество патриарх Неофит от краткотрайното прекъсване на богослуженията и затварянето на храм „ Св. Николай “, изразявайки състрадание към неговите енориаши и благочестиви софиянци, скърбящи заради невъзможността да го посетят и да се помолят на гроба на Св. Серафим, Богучарски архиепископ, Негово Светейшество патриарх Кирил уточни, че цялостната отговорност за прекъсването на активността на подворието е на тези, които са взели решението да депортират неговия настоятел и чиновници.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР