Предстоят разпити на мигрантите и на шофьора на буса, който

...
Предстоят разпити на мигрантите и на шофьора на буса, който
Коментари Харесай

Разследващи: Удареният полицейски бус не е препречвал пътя на буса с мигранти

Предстоят разпити на мигрантите и на водача на буса, който се удари в полицейски микробус, сподели пред медиите градският прокурор на София Илиана Кирилова. По случая е формирано досъдебно произвеждане за съзнателно породено транспортно произшествие и каналджийство, уточни тя.
Според първичните данни бус с мигранти е бил преследван по автомагистрала „ Тракия “, като е прихванат от полицията към тунел „ Траянови врата “. След като не се е подчинил на сигнал да спре, е почнало гонене, траяло с километри. Не е ясно от кое място е тръгнал бусът. Той е превозвал към 12 мигранти, споделиха шефът на Столична дирекция на вътрешните работи Калоян Милтенов и заместникът на Кирилова Ивайло Илиев.
В непосредственост до Казичене, водачът на буса, който е престъпно проявен, блъска спряла полицейска кола, която е била настрана, с цел да се включи в преследването. Вследствие на удара един служител на реда е в тежко положение, други двама са били отвън колата и не са ранени.
Изключително тежко е положението на потърпевшия 51-годишен служител на реда при случая тази заран на Околовръстното шосе на София, оповестиха от болница „ Св. Анна “, където служителят на реда е откаран незабавно след злополуката. 
Трима от мигрантите, потърпевши при случая, също са настанени в болница „ Св. Анна “, само че са с по-леки пострадвания. Там е настанен и водачът на буса, който е блъснал полицейската кола.
Главният секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров разгласи, че той и заместникът му - гл. комисар Станимир Станев, подават оставка след следващия случай на тежко потърпевш служител на реда поради трафика на мигранти.

" Днес аз и сътрудника гл. комисар Станимир Станев подаваме оставки пред министъра, само че не това е значимият проблем. Важното е депутатите на утрешното съвещание, разглеждайки тази тематика, да създадат законодателни промени, които да защитят нашите сътрудници, които рискуват живота и здравето си. Нека съдът и прокуратурата да бъдат изключително деликатни, разглеждайки тези каузи, тъй като осъждайки тези хора на санкции и условни присъди, те още веднъж се връщат и се изправят против сътрудниците. Колите също в извънредно редки случаи се конфискуват. Наистина е назрял моментът законодателната власт да си каже думата ". Това сподели пред медиите основният секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров след следващия случай сред органите на реда и водач, пренасящ мигранти.

Пред медиите основен комисар Петър Тодоров уточни, че служителите на реда всеки ден пазят с телата си границата.

" Всеки ден служителите на реда с телата си стопират мигрантската вълна. Крайно време е за законодателни промени, които да им оказват помощ. Законодателствното сега е извънредно демократично. При такова законодателство, което насърчава този тип бизнес, няма по какъв начин резултатите да са разнообразни. Ние обучихме сътрудниците, снаряжихме ги, само че би трябвало законодателната власт да покаже, че желае да отбрани българските служители на реда на пътя ", съобщи Тодоров.

Той даде образец, че от близо 4000 формирани досъдебни производства за трафик на хора през 2021 и 2022, близо 2500 са завършили с неоправдателни присъди, само че ефикасните са единствено 158. 1300 са условните присъди, останалите са санкции.

" И дано съда и прокуратурата, разглеждайки тези каузи, да са изключително деликатни, тъй като, осъждайки тези хора на санкция, те още веднъж се върщат и се изправят против сътрудниците ", сподели още Тодоров.
 

 
 
 
 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР