Предстоят петите поредни предсрочни парламентарни избори в рамките на две

...
Предстоят петите поредни предсрочни парламентарни избори в рамките на две
Коментари Харесай

Вотът на 2 април: Как ще гласуваме според Изборния кодекс

Предстоят петите следващи предварителни парламентарни избори в границите на две години. През този период  Изборният кодекс (ИК) претърпя редица промени във връзка с методите, по които българските жители могат да упражнят правото си на глас.

В края на април 2021 г.  Народното събрание одобри предлагането на „ ИТН “ за въвеждане на наложително машинно гласоподаване в секциите с над 300 гласоподаватели. Основният претекст за въвеждането на наложително машинно гласоподаване беше превъзмогване на неудобствата от ръчното преброяване на хартиени бюлетини, както и концепцията изборният развой да бъде цифровизиран напълно. На процедура, депутатите тогава вкараха опцията гласоподавателят да вижда на екрана на устройство за гласоподаване бюлетина, идентична с хартиената, както и да може да ревизира вота си. В случай че е била натисната друга от мечтаната от гласоподавателя алтернатива, той може да промени избора си, преди финално да го удостовери. Контролната квитанция, която се отпечатваше от машината, беше гаранция, че изборът на гласуващия е регистриран от устройството по този начин, както го е показал, съобщи Българска телеграфна агенция.

През декември 2022 година 48-ото Народно заседание одобри нови промени в изборния закон, с които депутатите върнаха гласуването на хартия и броенето на ръка на бюлетините. Основна цел на промените в Изборния кодекс беше гласоподавателят да има право на избор по какъв начин да гласоподава – с хартиена бюлетина или на машина. Промените в изборния закон провокираха реакции, а президентът Румен Радев наложи несъгласие, което обаче Народното събрание съумя да преодолее. 

С хартиена бюлетина или с машина – по какъв начин гласуваме 

На идния избор през април, съгласно последните промени в Изборния кодекс (ИК), гласоподавателят самичък ще избира по какъв начин да гласоподава - с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласоподаване. Машинно гласоподаване не се създава в изборни секции в страната с по-малко от 300 гласоподаватели. 

Машинен избор не може да бъде извършен при гласоподаване с преносима изборна кутия, в изборни секции в лечебни заведения, домове за остарели хора и други профилирани институции за даване на обществени услуги, както и в изборни секции на плавателни съдове под българско знаме.

Освен това, с машина не може да се гласоподава в изборни секции отвън страната, за образуването на които са подадени по-малко от 300 заявки или в които на последните избори са дали своят вот по-малко от 300 гласоподаватели, както и в случаите, в които ЦИК не е осигурила техническо лице, което да конфигурира и поддържа техническите устройства за машинно гласоподаване.

Гласуването с бюлетина за машинно гласоподаване е равностойно на гласуването с хартиена бюлетина. Този, който е избрал да гласоподава с бюлетина за машинно гласоподаване, не може да гласоподава с хартиена бюлетина.

Паравани вместо „ тъмни стаички “

Сред измененията, които депутатите от 48-ото Народно заседание записаха в изборния закон, са, че вместо в кабини за гласоподаване, така наречен тъмни стаички, ще гласуваме зад паравани. 

В изборното помещение се слагат паравани за гласоподаване и загради за гласоподаване с машини, тъй че да се обезпечи тайната на гласуването. Параваните и преградите би трябвало да обезпечават гласуването на гласоподаватели с повредено зрение или със усложнения в напредването.

Пред изборното помещение и в параваните за гласоподаване се слага табло, на което с огромни букви се указва методът на гласоподаване с преференция и че гласоподавателят може да изрази своя избор единствено със знак " Х " или " V ", подложен с химикал, пишещ със наследник цвят. Освен това пред изборното помещение и в параваните за гласоподаване се слага табло, на което с един и същи размер, тип и формат шрифт са изписани имената и номерата на претендентите по кандидатски листи на партии и обединения, се показва още в ИК. 

Бюлетина от машинно гласоподаване

Бюлетината от машинно гласоподаване е идентична с хартиената бюлетина – те наподобяват по еднакъв метод. На предходните избори на бюлетината от машинното гласоподаване, така наречен квитанция, беше изписан само вотът на гласоподавателя, който включва название на партия, коалиция, самостоятелен претендент или не поддържам никого, както и преференция, в случай че гласоподавателят е показал такава. С последните промени в ИК въпросната квитанция бе преименувана на бюлетина от машинно гласоподаване. Тя ще съставлява смален вид на хартиената бюлетина. Така на разпечатаната бюлетина от машинния избор ще попадат всички регистрирани за присъединяване във вота през април политически обединения, в това число и направеният от гласоподавателя избор. 

След производство на гласуването, от системата се отпечатва бюлетина от машинно гласоподаване, която гласоподавателят пуска в специфична кутия за машинното гласоподаване. Гласоподавателят не може да промени своя избор посредством наново машинно гласоподаване, написа още в ИК. 

Отчитане на машинния избор

Според измененията в ИК, след края на изборния ден, секционната изборна комисия регистрира резултатите от машинното гласоподаване, като преброява бюлетините от машинното гласоподаване. Отчитането на машинния избор ще става посредством ръчно преброяване на бюлетините от машинно гласоподаване, а машините няма да разпечатват протоколи с резултатите от вота в края на изборния ден. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР