Предстоят още арести заради хакването на НАП, което бе квалифицирано

...
Предстоят още арести заради хакването на НАП, което бе квалифицирано
Коментари Харесай

Предстоят още арести заради хакването на НАП

Предстоят още арести поради хакването на Национална агенция за приходите, което бе квалифицирано от спецпрокуратурата като кибер тероризъм. Шефът на ГДБОП гл.комисар Ивайло Спиридонов заяви, че упрекнатите от Таб груп са работили по поръчка извън и съобщи, че ще има още арести. Той допусна, че Кристиян Бойков ще бъде притеглен в следствието като очевидец, тъй като бил употребен. Спиридонов разказа по какъв начин ГДБОП е съумяла да проникне в компютрите на компанията - " с хитрос и коварство ". Службите са прегледали записите на видеокамерите в офисите на Тад груп и по този начин се видели какви пароли се вкарват в устройствата. Спиридонов сподели, че в компютъра на Бойков " има доста неща ". Гл.комисар изцяло оправда дейностите на спецпрокуратурата, която през вчерашния ден рапространи доказателства от следствието. " Първо обвинените обиколиха тв студиата да изясняват. Нека в този момент обществото си сътвори визия какви хора вървят. Национална агенция за приходите е оставила една врата, с цел да влизат хората да си вършат информации. За тяхно улеснение. Но са се намерили недобронамерени, които са откраднали ключа. ", сподели Спиридонов. 

Видимо удовлетворен от работата на подчинените си, гл. комисар сподели пред бТВ: мислеха, че са ни хванали...в ъгъла... по какъв начин се споделя...ха-ха...за шлифера ни хванаха ". 

" Публичното обявяване на обстоятелства и доказателства по следствия на прокуратурата ще продължи и отсега нататък ", сподели във Враца единственият номиниран за основен прокурор Иван Гешев, съобщи  " Нова телевизия ". Гешев посочи, че оповестението на доказателства пред медиите ще се прави в случаите, когато отбраната или някой различен приказва лъжи пред обществото. Според него това деяние на прокуратурата няма да попречи по никакъв метод на съдопроизводството, нито на следствието, тъй като единствено дребна част от доказателствата са оповестени. Тепърва ще се събират и още, разясни той.

Адвокатът на Бойков Любен Казанлиев разяснява пред бТВ, че няма оснавания да счита, че Бойков ще стане очевидец на обвиняването. По мотив изнесените от спецпрокуратурата  така наречен доказателства Казанлиев разяснява, че откакто е изнесена техниката от Тад груп, оттова нататък " никой не ги е уведомявал какво е намерено в софтуера и дали е открито или е прибавено нещо. "

Адвокатът на притежателя на Тад груп Иван Тодоров Ина Лулчева дефинира дейностите на спецпрокуратурат като неприемливи, удиви се, че се дават доказателства, които не са показани в съда. А юрист Михаил Екимджиев сподели пред БНР, че акцията на спецпрокуратурата е пародия, от която лъсва некомпетентността й. " Те в действителност клатят държавността. Интересно дали ще се намерят прокурори, които да проверяват сътрудниците си, които позволиха теча на персонални данни на над 2000 прокурори и следователи ", съобщи Екимджиев. 

От прокуратурата декларират, че са разкрили доказателство, че „ Биволъ “ е получил изтеклите данни две седмици преди изпращането им до други медии. Уебсайтът отхвърля това, като той не е разгласил информацията, както направиха други медии.

Международният прес институт (IPI) прикани България неотложно да отдръпна заповедта за следствие и я дефинира като „ предлог за задръстване на устата на „ Биволъ “, който е разгласил няколко проверяващи репортажа за злоупотреби с еврофондове и корупция в държавното управление “.

Асоцията на европейските публицисти - България популяризира декларация, че  следи с нараснало внимание дейностите на прокуратурата, които могат да застрашат свободата на словото. 

В четвъртък Специализираната прокуратура издаде европейската заповед за следствие против основния редактор на Биволъ Атанас Чобанов.  При разглеждането на тази заповед френските управляващи е добре да имат поради следните условия:

– влошената медийна среда в България, установена от редица интернационалните организации;

– проблемите със правосъдната власт в България и корупцията по високите равнища в държавата;

– структурният проблем с прокуратурата и неналичието на отчетност на основния прокурор, отбелязван  неведнъж в мнения, рекомендации и отчети на Европейската комисия и Съветът на Европа;

– фактът, че през май 2019 година „ Биволъ “ излезе с обява, разкриваща имотна облага на основния прокурор Сотир Цацаров и повдигаща редица въпроси, които нямат отговор;

– фактът, че след тази обява по неизвестен сигнал против Чобанов и Йорданов стартира инспекция от Върховна касационна прокуратура; 

Нещо повече, прокуратурата излъчва  спорни сигнали с дейностите си. В сряда наблюдаващият следствието прокурор Евгения Станкова съобщи, че има данни за връзка със притежателя на Биволъ, който видно от комерсиалния указател е Асен Йорданов. Днес прокуратурата към този момент твърди, че доказателствата са по отношение на основния редактор на изданието. 

Журналистите се употребяват със отбрана на източниците си и тяхното откриване може да стане единствено при изключителни условия. Опасенията са, че при сходно следствие върху съответната медия Биволъ може да бъде оказан непозволен и несъразмерен напън да разкрие евентуални източници на журналистическите си следствия.

В обществени изказвания пред bTV и БНР самият Атанас Чобанов съобщи, че е подготвен да спомага на френските управляващи, и че счита, че “прокуратурата се пробва да пришие „ Биволъ “ към някакво дело, по което могат да изискат със СРС-та и с други способи да схванат по какви тематики ние работим. … Има целеустремено деяние на прокуратурата, с което тя желае да ни злепостави и да получи достъп до нашите данни ”. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР