Предстоящите избори в съчетание с новия черен списък по закона

...
Предстоящите избори в съчетание с новия черен списък по закона
Коментари Харесай

Паникьосаният Бойко бори „Магнитски“ с логорея и снимки

Предстоящите избори в комбиниране с новия черен лист по закона „ Магнитски “, в който лъсна и някогашният финансов министър Владислав Горанов, отключиха страховете и логореята на Бойко Борисов. В последните дни водачът на ГЕРБ, който в последно време по-рядко взимаше думата, безспирно се изрича по всякакви въпроси, само че най-много клейми корупцията и корумпираните.

Междувременно Борисов съумя да си провежда имиджови срещи с представители на огромни западни енергийни компании, на които даде обещание цялостна поддръжка, а след това се похвали в обществените мрежи.

Бившият министър председател безспорно се е тормозил, че обичаният му финансов министър Владислав Горанов към този момент е измежду глобените по „ Магнитски “. Обвиненията против Горанов са свързани със сигналите на хазартния предприемач Божков, който чертаеше схеми за подкупи и твърдеше, че си е плащал на най-високо равнище. 

След разгласяването на новата партида „ обвинени в корупция “, в която с изключение на Горанов влизат Румен Овчаров, двама някогашни шефове на АЕЦ „ Козлодуй “ и лидерът на придвижване „ Русофили “ Николай Малинов, се появиха мнения, че с този лист Съединени американски щати удрят съветските ползи в българската енергетика.

А Борисов направи свое пояснение за включването на Владислав Горанов в новия списък  –  било знак на неодобрение от Вашингтон към ГЕРБ, задето  в края на 48-ия парламент не са подкрепили закона на правосъдния министър Крум Зарков за отговорността на основния прокурор.

Той разви тази теза на среща в деятели на ГЕРБ в Стара Загора през уикенда. Председателят на ГЕРБ жигосах депутатите си, че в последните дни на предишния парламент са позволили да ги изпързалят от Политическа партия и Демократична България (а в действителност депутати от ГЕРБ бяха в залата, само че се не записаха и се провали кворумът за приемане на значимите законови промени).

И ето на – сътрудниците оттатък океана били недоволни, по тази причина в новото Народно заседание измененията за основния прокурор ще се измежду първите точки, зарече се Бойко Борисов. Лидерът няколко пъти акцентира пред актива и пред публицистите, че постоянно си говорел с „ значимите хора в Америка “.

И посочи като доста индикативен обстоятелството, че на приема в американското посолство по случай отпътуването на дипломат Херо Мустафа преди дни завел най-голямата група, а другите партии били надалеч по-скромно показани.

Бойко Борисов явно желае непременно и по всевъзможен начин да убеди и вътрешната аудитория, и Запада, че той ще е гарантът за вярната ориентировка на България в политиката и в стопанската система.

Реклама

Няма да му е доста елементарно, тъй като има зад тила си провинения като забавената газова връзка с Гърция, рекордно бързо построения за наслада на Москва „ Балкански поток “, тотално обърканото бъдеще на нуклеарната енергетика (помним финтовете му за АЕЦ „ Белене “).

10 години не стигнаха на държавните управления на Борисов да създадат и пуснат интерконектора с Гърция, който се оказа сериозно значим, с цел да получаваме евтиния азерски газ.  В същото време единствено за година бе прокаран финансираният с български пари „ Балкански поток “, който в действителност е съветски, тъй като целият газопровод е запазен от „ Газпром “ до 2040 г.                      

След дълго люлеене и лавиране сред изтока и запада в този момент лидерът на ГЕРБ държи да показва, че изрично е е взел страна. Вероятно се надява, че западните сътрудници ще бъдат толкоз благосклонни към него, колкото е и българската прокуратура.

Евроатлантикът Борисов пусна във фейсбук поредност фотоси от срещата си с „ Уестингхаус “, съпроводени с коментар: „ ГЕРБ ще продължи да работи за енергийната диверсификация “ по всички линии. Решението на Народното събрание за 100% диверсификация на съветското нуклеарно гориво бе признато с гласовете на ГЕРБ, решението за създаване на нови нуклеарни мощности по технологията АР 1000″.

Делян Добрев пък изнесе напоителна информация за друга среща, отново обвързвана с енергетиката и още веднъж с хазаин ГЕРБ, с френската „ Тотал “. От партията уверили представители на компанията, че са подготвени да оказват помощ всячески за добива на природен газ. „ Тотал “ работи от години в блок „ Хан Аспарух “ в Черно море.

Добрев уверил, че ако  ГЕРБ се върне във властта, страната ще влезе с 20% присъединяване в сдружението, което ще добива газ. Бившият народен представител и някогашен министър акцентира, че договорът за изследването е подписан през 2012 г.  от от първия кабинет „ Борисов “.  Интересното е, че в това време Турция откри безусловно на километри от наши води голямо находище и към този момент се кани да добива, а в нашата акватория нищо не се случва.

Преди и в този момент

Самият Борисов, който през днешния ден е по този начин общителен към „ Уестингхаус “ и драговолно дава обещание на компанията всевъзможни контракти и партньорства в нуклеарната енергетика, през 2015 година бе много непоколебим и поучителен: „ Те показаха едно меморандумче за плана, без ясни индикатори за вложения, финансиране и облаги. 

Отношенията България – Съединени американски щати не са единствено бизнес, а морал и геополитика. Не е въпросът единствено да спечелим $ или 100″, обясняваше тогава министър председателят, разяснявайки предлагането на „ Уестингхаус “ да създадат седми реактор в „ Козлодуй “.

Публикация на „ Сега “, заглавието е на Narod.bg
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР