Предстоящите избори две в едно са антидемократични по технологията си

...
Предстоящите избори две в едно са антидемократични по технологията си
Коментари Харесай

Ковидът и машинният вот ще уплашат пенсионерите

Предстоящите избори две в едно са антидемократични по технологията си на осъществяване. Изборът с машинен избор на процедура отстрани една голяма част от възрастното българско население. Същото се отнася и за малцинствените общности, в които доминира огромен % от необразовани или нискообразовани гласоподаватели. Това се видя на предходните избори, само че на идните процесът ще се задълбочи. Възрастните се тормозят от машините, а когато процесът се усложнява с двойния избор, тяхното безучастие е предрешено. Така на процедура хората най-вече от левицата, които упорстваха за налагане на машинен избор, ненапълно си означиха автогол. Те ще изгубят най-вече гласове. Разбира се, това е условно, в случай че към момента важи наложеното мнение, че възрастните са носталгично настроени и гласоподават за левицата. Тридесет години преход са задоволително дълъг интервал, промяната на поколенията е реалност и днешните възрастни не са тези от началото на 90-те години, имат напълно други настройки. Факт е обаче, че това не са хора, които са на ти с модерните технологии, не са израсли с телефон, таблет или компютър в ръка. И по тази причина машинното гласоподаване ще е проблем.

Към това прибавете и Ковид обстановката. У нас тя взема все по-катастрофални размери, пораства заболеваемостта, пораства и смъртността. Това също би било психическа преграда и доста хора биха предпочели да не рискуват, в сравнение с да се заредят на опашки в мрачните и душни учебни коридори. Аз да вземем за пример съм пенсионер и предишния път едвам се оправих с машината единствено за едни избори, в този момент не знам дали ще се ориентирам и за президентски, и за парламентарни. А поради Ковида доста се двоумя дали изобщо да вървя да се нареждам на опашка в секцията.

Така че най-вероятно машинното гласоподаване, съчетано със свободно вилнеещия вирус, ще смъкна още повече % на гласуващите. Разбира се, никога не трябва да се пренебрегва фактът, че изборите преди въвеждането на машинното гласоподаване бяха опорочени от разнообразни измами, от избирателен туризъм, закупен и корпоративен избор, което формираше обидно невисок % на доверие върху изборния развой. А когато няма естествени и свободни избори, на ход са беззаконието и Бай Ганьо.

Тодор Ненчев, Варна
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР