Предстои промяна в начина на изписването на протоколите за скъпоструващите

...
Предстои промяна в начина на изписването на протоколите за скъпоструващите
Коментари Харесай

Промяна в протоколите на скъпоструващите лекарства

Предстои смяна в метода на изписването на протоколите за скъпоструващите медикаменти, което ще облекчи процедурата. Това сподели пред публицисти шефът на НЗОК Дечо Дечев, съобщи Българска национална телевизия.

Дечев изясни, че при опция в лекуването, по принцип изписващият лекарството, избира най-скъпото, защото има атрактивни условия. Той акцентира, че когато има избор сред няколко разновидността на лекуване, които са еднообразно ефикасни, ще би трябвало да се избира най-евтиния.

По думите му, това ще разреши на фармацевтичните компании " да пренасочат ресурса си от въздействие върху това да бъдат с най-атрактивна цена, а не в други действия ".

В целия свят фармацевтичните компании въздействат върху избора при изписването на медикамент, добави той. В отговор на въпрос дали такава мярка не би довела до нов отлив на медикаменти от българския пазар Дечев съобщи, че " ще се върнат медикаменти, които бяха изтеглени поради това, че са по-евтини и не оферират атрактивни условия ".

Има прекомерно доста проблеми в системата, свързани с медикаментите и медицинските произведения, с лекуването в чужбина и в контрола. За медицинските произведения казусът идва от това, че не е обезпечено качеството на прилаганите, разясни Дечев, а за тези, които имат обезпечено качество, цената им би трябвало да бъде съпоставима с цената им в Европейски Съюз.

В отговор на въпрос дали предстоят рокади в НЗОК Дечев сподели, че " някои хора, които не желаят да има рокади, направиха предварителни дейности, с които бетонираха кадровата обстановка сега ".

Ако се одобри проекта за деяние, който предлагам, касата ще приключи без недостиг, само че в случай че на политиците това не им хареса, ще бъда шеф за три месеца, добави още Дечев.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР