Предстои промяна при регистрацията на коли. Идеята на транспортното министерство

...
Предстои промяна при регистрацията на коли. Идеята на транспортното министерство
Коментари Харесай

Промяна в номерата на колите: Отпадат буквите за областта от табелите

Предстои смяна при регистрацията на коли. Идеята на транспортното министерство е да бъдат отстранени буквите за регионалното означение на табелите.

Няма да сменяме табелите на колите, които към този момент са регистрирани. Мярката ще важи единствено за първата регистрация или при вероятно прекачване на собствеността на автомобила.

При новите табели буквите и цифрите ще са разбъркани и няма да бъдат поставяни в досегашния ред.

Все още не е ясно какъв тъкмо ще бъде моделът, защото планът е на стадий публично разискване. Целта е да се облекчат притежателите на коли, защото в този момент те са длъжни да записват колата си по местоживеене.

Между 800 и 900 автомобила се записват дневно единствено в София.

Затова измененията в закона ще разрешат регистрирането да се прави в частни пунктове, с изключение на в тези на пътната полиция. Търговците на коли – като Дан Римис, са радостни да чуят новината. „ Мисля, че е доста добре, тъй като доста време се губи тук”, счита той.

Експерти също регистрират преимуществото, което ще даде тази смяна, само че означават и някои опасности, криещи се зад новия модел.

„ Частни лица ли ще сверяват рамата и че този автомобил в действителност е той, или страната ще резервира монопол върху тази активност? Ние сега виждаме корупционно държание в държавните чиновници, а нали не се съмнявате, че такова ще има и в частния сектор”, разяснява Богдан Милчев от Института за пътна сигурност.

Частните пунктове ще са под директен надзор на транспортното министерство, успокояват от ведомството. Освен това цената за регистрация ще остане същата, както до момента.

„ Ние ще оторизираме избран брой пунктове за механически прегледи. Този пункт ще би трябвало дава отговор на доста съществени условия във връзка с техническите средства, с които прави прегледи, които ние ще направляваме онлайн”, разясни зам.-министърът на превоза Ангел Попов.

Стратегията за нов модел при регистрация е подбудена от условия на Брюксел, прецизират от транспортното министерство.

Ако тези хрумвания влязат за гласоподаване в пленарната зала, можем да чакаме измененията да влязат в действие в идващите 8 месеца до 1 година.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР