Предстои избор на двама членове на Висшия съдебен съвет на

...
Предстои избор на двама членове на Висшия съдебен съвет на
Коментари Харесай

Татяна Жилова: Изборът на нови членове на ВСС е безсмислена процедура

Предстои избор на двама членове на Висшия правосъден съвет на мястото на подалите оставка Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова. На 9 и 16 октомври, в две поредни съботи, ще се организира Общото заседание на съдиите, което би трябвало да излъчи двете кандидатури.
„ Ние призоваваме сътрудниците да не упражняват правото си на глас, за да не вземат участие в една официална и безсмислена процедура по попълване на състава на Висшия правосъден съвет “, съобщи пред БНР новият ръководител на Съюза на съдиите Татяна Жилова.

На процедура при избор сред двама претенденти, които аплайват за две места , няма действителна опция съдиите да гласоподават срещу единия от тях или да предпочетат единствено единия, разясни тя.

„ Дори да са дали своят вот за един претендент, автоматизирано ще бъде определен и другият, вторият претендент. “

Това е безсмислена процедура, счита Татяна Жилова. По думите й има хипотетична опция съдийската гилдия да бъде попълнена с членове, които не се употребяват с доверието на съдиите .

Според Жилова изборът на нов ръководител на Върховния касационен съд няма да бъде законен, тъй като „ по начало този Висш съдебен съвет е делегитимиран и няма моралното съображение оттук насетне да организира подобен избор “.

Цялото изявление слушайте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР