Предстои да започне издаването на документи за временна закрила още

...
Предстои да започне издаването на документи за временна закрила още
Коментари Харесай

Община Русе и доброволци обединяват сили в помощ на бежанците от Украйна

Предстои да стартира издаването на документи за краткотрайна протекция още на границата

„ Много хора подадоха ръка, само че е належащо организацията ни да мине на ново равнище “, сподели кметът Пенчо Милков на работна среща с жители и цивилен организации, подпомагащи бежанци от военния спор в Украйна. Той прикани представителите на присъстващите организации да заявяват в най-кратък период с какво могат да бъдат потребни – доброволци, места за настаняване, дарения, връзки с работодатели и други, които биха спомогнали за усъвършенстването на процеса.

Доброволците споделиха, че се чака от на следващия ден да проработи уебсайт, съдържащ нужната потребна информация. В него админите на фейсбук групата „ Русе оказва помощ на Украйна “ ще разгласяват събраните досега данни, отнасящи се за територията на Русе и района. Идеята бе приветствана от локалното управление, както и тази за основаването на електронен формуляр за опознаване на характерните потребности на идващите в България мигранти.

Всяка от организациите и институциите показа провокациите, срещнати „ на терен “ през наблюдавате две седмици. На срещата стана ясно, че липсват по-скоро човешки, в сравнение с материални запаси, и при по-голям напор ще бъдат нужни още доброволци.

„ Никой от чиновниците ни не беше подготвен по какъв начин да работи по време на международна пандемия, а в този момент не е подготвен по какъв начин да работи във време на война. Въпреки това те са на първа линия, дружно с БЧК, изнемогват и се връщат на работа ден след ден “, съобщи кметът.

Зам.-областният шеф Людмил Христов изясни, че напълно скоро ще проработи и мобилният пункт на Дунав мост. Обучени са чиновници и на място са обезпечени компютри за 5 работни места, на които украинските жители, потърсили леговище в България, ще могат да заявят желанието си да получат краткотрайна протекция според неотдавна признатата Директива на Европейския съюз. На границата те ще могат да получат идентификационен номер, посредством който в период от 1 година ще могат да работят в България и да употребяват просветителни, медицински и други услуги на българска територия.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР