Предстои да видим чии интереси защитава правителството на Главчев. И

...
Предстои да видим чии интереси защитава правителството на Главчев. И
Коментари Харесай

Кабинетът на Главчев - с мнозинства, действащи по команда

Предстои да забележим чии ползи пази държавното управление на Главчев. И дали " силата на натиска няма да размени силата на причините ", тъй като на някого очевидно му се щѐ да направи нова формула на властта в България.

Емилия Милчева,

Два месеца преди изборите за български и европейски парламент, първият длъжностен кабинет, назначен след измененията на Конституцията, ще опита да промени съотношението на силите на политическата сцена. А за какво и да не тества един нов модел на взаимоотношение - с обсег, друг от познатия в последните 10 месеца.

ГЕРБ не получи държавно управление поради провалената ротация, само че ще го получи от “своя ” си министър председател за най-малко половината от този период - и с министри, свързвани с ГЕРБ, Движение за права и свободи и с президента Румен Радев. Недоволни от бъдещото ръководство са само ПП-ДБ и Българска социалистическа партия - първите напуснаха гневни консултациите при президента, вторите въобще не ги почетоха.

Експертите на ГЕРБ, Движение за права и свободи и президента

Служебният кабинет на Димитър Главчев е доминиран от лица с професионална кариера, възходяща в мандатите на ГЕРБ и в служебните държавни управления на президента, а някои са там просто тъй като са добре сложени по отношение на Движение за права и свободи. За похлупак - в държавното управление на Главчев останаха четирима министри от 10-месечното ръководство на ПП-ДБ и заместник-министър се издигна до министър. Но тези обстоятелства не вършат от ПП-ДБ сътрудник, тъй като никой от четиримата не е желал единодушието на политическата мощ - уведомили са, че остават.

Заместник-министърът Валентин Мундров ще стане министър на електронното ръководство - за същия пост го оферираше и ГЕРБ в договарянията за ротацията. А едвам в този момент от ПП-ДБ признаха, че в кабинета “Денков ” освен Мария Габриел е била представител на ГЕРБ, само че също и заместник-министри, и трима министри, измежду които министърът на образованието проф. Галин Цоков, който резервира поста и при Главчев.

Какво става

Изглежда, че всичко и всички са против ПП-ДБ. Конституционните промени, поради които станаха сътрудници с ГЕРБ и Движение за права и свободи, докараха кабинета на Главчев. Същите тези сътрудници подписаха пакт с президента, който прикани за проверка на сметките на страната - т.е., на работата на Министерството на финансите, ръководено от съпредседателя на “Продължаваме смяната ” Асен Василев. Основания за инспекцията се откриха в “опасенията ”, изразени от ГЕРБ и Движение за права и свободи, че водената от Василев финансова политика може да попречи на пътя към еврозоната. Фарисейството им няма да попречи на усърдието, с което ще бъде осъществена проверката и обявени резултатите.

Ако са загрижени за влизането на България в еврозоната, напъните им би следвало да са ориентирани към приемане на основния закон за еврото, чието публично разискване завършва. Проектът регламентира разпоредбите и процедурите за въвеждането на единната европейска валута, а еврозоната като цел бе доказана от трите обединения в конституционното и евроатлантическо болшинство - ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи. Не е ясно дали въобще Народното събрание ще свърши каквото и да било от законодателната си стратегия преди да се разпусне. Сигурно е обаче, че ще успее да организира най-малко няколко съвещания на две от трите краткотрайни комисии, за които гласоподава в среднощ - въпреки да не е завършил с работата си по други шест, основани по-рано, включително на тази, която изследва обстоятелства и условия, свързани с кръга на въздействие на Мартин Божанов-Нотариуса.

Двойна преса против Асен Василев

Най-бързо проработи комисията, основана още веднъж по концепция на ГЕРБ и Движение за права и свободи - за следствие на активността на митниците и ролята на Асен Василев като финансов министър. Вече има утвърдени правила за работа и на идващото съвещание ще реши кой да бъде изслушан и какви документи да изиска. Така съпредседателят на Политическа партия ще бъде в двойна преса - инспекция на Министерството на финансите и на дейностите му в митниците, защото организацията е към министъра на финансите и той назначава/отстранява шефа ѝ.

Назначеният отАсен Василев началник на митниците обаче е в ареста от три дни с обвиняване за присъединяване в проведена незаконна група, пране на пари и подкупи - след акция на ДАНС и антикорупционната комисия. А дружно с Петя Банкова се оказа забъркан и основният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев, който подаде оставка - поради напън от вътрешния министър, и за по-малко от 24 часа я отдръпна.

Сюжети в развиване

Оставането на Коцев в Министерство на вътрешните работи е опция за ПП-ДБ да имат собствен представител във вътрешното министерство (Коцев е тяхно предложение, б.а.), когато предстоят избори. Калин Стоянов, за чиято оставка упорстваха и чиито зависимости съпредседателят на Демократична България Атанас Атанасов даде обещание да разкрие, остава на поста вътрешен министър. Появиха се обаче информации, че Живко Коцев е обвързван с следствието на Банкова и други трима, един от които известният контрабандист Никола Николов-Паскал. Главният секретар на Министерство на вътрешните работи удостовери, че е дал показания по следствието против Петя Банкова, а домът и кабинетът му в Министерство на вътрешните работи са били обискирани.

Срещу всички тези сюжети, които ще се развиват до изборите 2 в 1, а някои и след 9 юни, ПП-ДБ разполага с две краткотрайни комисии - за изчезналата пътна карта на “Турски поток ” и за инспекция на обстоятелства и условия, свързани с активността на групата към Мартин Божанов-Нотариуса.

Мнозинства, настоящи по команда?

В същото време, с помощта на численото си предимство, а и на поддръжка от “Има подобен народ ” и “Възраждане ”, ГЕРБ и Движение за права и свободи оказват напън тричленното управление на Комисията за противопоставяне на корупцията да бъде определено още в 49-ия парламент. За задачата е належащо болшинство от ⅔ или 160 гласа.

В идващите седмици държавното управление на Димитър Главчев ще покаже чии ползи пази. По bTV социологът от “Алфа Рисърч ” Геновева Петрова разяснява, че забавният и под напрежение политически трилър към този момент се трансформира в престъпен екшън, при който “силата на причините е сменена от силата на натиска ”. Такъв вид напън основава болшинства, настоящи по команда, а на някого му се щѐ да направи от тях нова формула на властта.

Този коментар показва персоналното мнение на авторката и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР