Предстои да се види дали предложението на управляващите за прекратяване

...
Предстои да се види дали предложението на управляващите за прекратяване
Коментари Харесай

Радев пита за тила зад пристанището „Росенец“

Предстои да се види дали предлагането на ръководещите за преустановяване на концесията на „ Лукойл “ на пристанище „ Росенец “ е вследствие на някакви корпоративни апетити или е спешен пиар. Това мнение изрази президентът Румен Радев пред публицисти по отношение на новината от тази заран, оповестена от някогашния министър председател Кирил Петков в Народното събрание. Държавният глава взе участие в отбелязването на 120 години от експлоадирането на Илинденско-Преображенското въстание, почетено в Аулата на СУ „ Св. Климент Охридски “.

По думите му това е следващото преждевременно и изцяло неточно изявление на политически водачи. Кой даде на концесия пристанището – държавното управление на Бойко Борисов, а служебното държавно управление не е удължавало концесии, сподели Радев и подсети, че тъкмо тогава служебният кабинет е водил битка с галактическите цени на горивата, които били докарани от четворната коалиция на кабинета на Кирил Петков.

Той запита още кой е докарал медиаторите за 30% по-скъп съветски газ и „ Джемкорп “? Кой не е преместил регистрацията на „ Лукойл “ от Швейцария в България? Служебното държавно управление свърши това, което трябваше да свършат постоянните държавни управления. Служебното държавно управление единствено за 5 месеца събра налози от „ Лукойл “ в размер на 170-180 млн. лева, даде образец Радев. Той се надява, че ръководещите доста добре са създали оценка на риска, какво има зад пристанището – една огромна тилова база, на кого принадлежи тя, за какво принадлежи на „ Лукойл “, по кое време е взето от него и по какъв начин това връщане на пристанището на страната ще работи с тази тилова база, без която прехвърлянето на нефт към нефтохимическия комбинат е невероятно. Най-важното е по какъв начин това ще се отрази на цената на горивата, уточни още президентът.

Той насочи пространни нападки в коментара си пред публицисти по отношение на Христо Иванов, Демократична България, очевидно в отговор на сравнението на президента с беларуския президент Александър Лукашенко и представител на съветския президент Владимир Путин.

По думите му Христо Иванов слугува на Бойко Борисов и Делян Пеевски и вкарва в играта всички вероятни карти, с цел да се не помни по-бързо подлостта, с която измамил своите гласоподаватели и предал своите правила и полезности.

„ Христо Иванов извая целия си политически образ като герой против мафията, наречена от него Борисов, и против задкулисието, наречено от него Пеевски, а сега той не просто се прегърна с тях, а им слугува “, посочи президентът.

Радев желае да разбере с кого и по какъв начин Христо Иванов ще промени България за 2 години, откакто напоително обяснявал, че ГЕРБ и Движение за права и свободи трябвало да бъдат санирани и държани за дълго време отвън ръководството, а през днешния ден им подарявал ръководството.

Радев чака още държавното управление да отстоява българския интерес. Време е държавното управление да се заеме с българския дневен ред и с проблемите на българите, прикани президентът.

Според президента не е правилно децата да се съдят по техните родители от Държавна сигурност и нападките към претендента на ПП/ДБ за локалните избори в София Васил Терзиев са по-скоро урок за хората, които дълги години са осмисляли политическото си съществуване с линчуване на всички, свързани с Държавна сигурност. Това осветлява двойните стандарти, които практикуват най-шумните представители на политиката, уточни Радев.

Според Радев обаче претендентът на ПП-ДБ за локалните избори – Васил Терзиев, щом предава родителите си и се отхвърля от тях, ще съобщи и родината си. За заканите за ликвидиране към военния министър Тодор Тагарев поради военната помощ, която България оказва на Украйна, Радев съобщи, че е срещу да се насочат закани за живота към който и да било. Когато имаше закани към Христо Грозев страната се задейства мигновено, с цел да се подсигурява неговата сигурност подсети Радев, който чака държавното управление да вземе отношение по случая със заканите към Тагарев. Трябва да се разбере дали това са подправени сигнали, дали са реалистични и достоверни, само че би трябвало да има дейности. Всеки един български жител би трябвало да бъде защитаван, когато под опасност е неговият живот и сигурност, настоя Радев.

Запитан от News.bg за дневния ред на политическите партии за поръчките за промени в Конституцията, с които наподобява все по-вероятно да има редакция на Основния закон, Радев запита дали парламент с ниско доверие и ниска легитимност би трябвало да трансформира Конституцията? В момента има болшинство, само че няма оферти за Конституция. Нека първо да забележим какво оферират партиите за промени в Конституцията, настоя Радев.

За гласуваните от държавното управление на Северна Македония промени в Конституцията, Радев разяснява, че това е първата доста значима и наложителна стъпка, само че не и последната, която би трябвало да направи македонската страна. Правителството да си извърши условията в двата подписани протокола, които са неразделна част от преговорната рамка за присъединението на РСМ в Европейски Съюз, уточни Радев, който е удовлетворен, че най-накрая стигна до напредване напред по въпроса за конституционното пълноправие на българите в РСМ.

Той подсети, че предходната година през януари месец, когато свикал Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС), настоял всички партии да излязат с консенсус и да упорстват за регистриране на българите в Конституцията на РСМ за започване на начало на договарянията за присъединението и в Европейски Съюз. Само една партия – Има Такъв Народ, подкрепила предлагането на президента. Това, което тормози президентът е, че Народното събрание и държавното управление не реагираха на декларацията на Бундестага. Правителството би трябвало да постави всички старания РСМ да впише българите в Конституцията, смяната на учебниците в РСМ, унищожаване на езика на омразата от учебниците и в медиите, както и реабилитацията на всички репресирани, настоя Радев.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР