Предстои да бъде екстрадиран в Австрия, където ще бъде съден

...
Предстои да бъде екстрадиран в Австрия, където ще бъде съден
Коментари Харесай

Обръчът около Поли Дебелия се затяга

Предстои да бъде екстрадиран в Австрия, където ще бъде съден за измами в изключително огромни размери
Зрелищно задържаният на яхтата си в Поморие при спецакция на бургаските антимафиоти при започване на седмицата 53-годишен Полихрон Луков, е съумял да измами с милиони евро десетки австрийци, германци и унгарци като се е представял за дипломат на карибската островна страна Сейнт Китс и Невис.
Това излиза наяве от разкритията, направени от представител на бургаската прокуратура дни след задържането на професионалния шарлатанин.

Чевръстият поморийски лъжец е прочут в града с прозвището Поли Дебелия, както и с демонстрирания от него първокласен метод на живот. 53-годишният мъж има няколко парцела в Поморие, дребна яхта и кара необичаен ретро модел на „ Ролс Ройс “ на стойност съвсем 200 000 лева

Жителите на Поморие издават, че цялото благосъстояние на Полихрон е насъбрано от измами. В разнородните му незаконни схеми били забъркани и няколко мастити юристи от Бургас.
Акцията по задържането на Поли Дебелия е по искане на австрийските управляващи, откакто на 22 юли т.г. прокуратурата в град Велс издава европейска заповед за арест на българина. Полихрон е разгласен за интернационално търсене поради издаване на подправени дипломатически паспорти, шофьорски книжки и неистинен испански и кубински документи за идентичност.

Според австрийската прокуратура, Полихрон е съумял да измами над 10 индивида, измъквайки им общо 334 000 евро, като им е издал дипломатически паспорти и неистинен документи от карибската островна страна Сейнт Китс и Невис. Жертвите на Поли Дебелия обаче са доста повече. Неофициални мнения по случая сочат, че измамите му са в размер на над 3 млн. евро единствено за последната година и половина.

Поморийският почитател на героят на Тодор Колев от паметната комедия „ Опасен сексапил “ се е представял с най-малко три разнообразни самоличности през последните няколко години. Дълго време помориецът се подвизавал из Европа и света като дипломат на Антигуа и Барбуда, приемайки името Паоло Лукезе. В качеството си на привиден дипломат на карибската островна страна Поли Дебелия опитал да завлече българския офис на гръцката банка „ Емпорики “ преди няколко години като показал подправени правосъдни решения от Барбуда за извоювани търговски каузи.

Измамата за над 10 милиона евро обаче не предходна, а Полихрон се покрил за дълго време някъде из Карибите.
През 2019 година Поли Дебелия към този момент приел друга идентичност и народност – Пол Леон Луке, жител и дипломат на дребния карибски остров Сейнт Китс и Невис, открит от Христофор Колумб през 1493 година Започнал да урежда дипломатически паспорти и шофьорски книжки на заможни австрийци и унгарци и да ги убеждава да влагат средствата си в покупка на парцели и апетитни бизнеси на остров Сейнт Китс и Невил.

Разследващи разкриват, че измамите му са били професионални и в тях са забъркани юристи и майстори на подправени документи. Предполага се, че паспортите, шофьорските книжки и другите неистинен документи са издавани в Пловдив. Твърди се, че Полихрон уреждал и българи с подправени шофьорски книжки от Швейцария, които се печатали в Пловдив. Припомняме, че подправена шофьорска брошура от Швейцария беше открита и у някогашния футболист Георги Семерджиев, който пийнал и дрогиран умъртви две млади дами на 6 юли т.г. в София.

Жители на Поморие разказват Поли Дебелия като факир в региона на подправените документи и допълват, че измамите му минават на всички места по света. През последните години той се занимавал и с уреждането на капитанско удостоверение за ръководство на яхти, като прибираше сред 3 000 и 5 000 лв..

Според думите им, преди към 20 година Полихрон бил наказан на 5 година затвор за машинация в изключително огромни размери, само че излязъл предварително от пандиза, а след това бил оправдан.
Поморийци описват, че Поли Дебелия владее съвършено испански и френски език, а това улеснявало превъплъщенията му в дипломат на дребни островни страни от Карибския басейн.

Миналата пролет той съумял да продаде на трима разнообразни чужденци несъществуваща ферма за захарна тръстика в Сейнт Китс и Невис.
Убеждавал ги, че плантацията е благосъстоятелност на нидерландски предприемач, който умрял, а синът му желал да се върне в Европа и продавал бизнеса. Завлякъл най-малко трима с по над 500 000 евро, разкриват още поморийци.

Според думите им, Поли Дебелия се употребил с поддръжката на авторитетен магистрат от Бургас, а мастити юристи също взели участие в измамите му.
Когато преди дни въоръжени служители на реда щурмували яхтата на Поли Дебелия на пристанището в Поморие, с цел да го арестуват, измамникът още веднъж размахал подправения си дипломатически паспорт и дори заплашиш ченгетата, че ще бъдат уволнени и съдени, защото атакуват дипломатическо лице.

Роден антимафиот разкрива, че Полихрон приказвал на испански и упорствал, че се споделя Пол Леон Луке. Поискал да му бъде обезпечен преводач от испански или френски, защото не знаел български език.
При задържането му ченгетата разкрили голяма сума пари в яхтата му, както и голям набор от документи и пълномощни, част от които вероятно са подправени.

В претърсването и изземването на документи са взели участие и представители на австрийската полиция. Открити са и голям брой печати, както и няколко регистрационни табели от Швейцария и Австрия.
Полихрон Луков е въдворен за непрекъснато в ареста и следва да бъде екстрадиран в Австрия, където ще бъде съден за измами в изключително огромни размери и подправяне на публични документи.
Източник: Уикенд
Източник: kliuki.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР