Предстои азербайджанската държавна нефтена компания СОКАР да направи проучване за

...
Предстои азербайджанската държавна нефтена компания СОКАР да направи проучване за
Коментари Харесай

Петкова: Азербайджанската СОКАР ще проучи възможностите да участва в газоразпределянето у нас

Предстои азербайджанската държавна нефтена компания СОКАР да направи изследване за опциите да взе участие в газоразпределянето в България . Tова сподели пред публицисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова след тържественото разкриване на първата директна авиолиния София – Баку в България.

„ Азербайджан е наш стратегически сътрудник в региона на енергетиката. Ние работим по един извънредно значим взаимен план – интерконектора Гърция-България, който е съществена част от Южния газов кулоар. По отношение на него главните количества природен газ идват тъкмо от Азербайджан – 1 милиарда куб. м. газ “, сподели още министър Петкова, представена от " Фокус ".

Тя посочи, че когато става въпрос за енергетика, връзките Азербайджан – България са извънредно значими и интензивни.

„ А що се отнася до вчерашните диалози, които се организираха сред премиера Борисов и президента на Азербайджан Алиев, енергетиката заемаше доста значимо място. Беше подложен въпросът, обвързван с опцията нашите сътрудници от СОКАР да създадат изследване както на нормативната уредба, по този начин и на регулаторната рамка и опциите, с цел да вземат участие в газоразпределителната активност на територията на страната ни. Смятам, че това е доста добра опция за решение на въпроса със замърсяването на въздуха с фини прахови частици, където главният замърсител са битовите консуматори, които се отопляват на дърва и на въглища. Темата беше показана, беше изразено ясно предпочитание от страна на нашите сътрудници от СОКАР подобен разбор да бъде изработен и в случай че са налице условия и благоприятни условия, ще се върви напред. Ще работим взаимно, с цел да можем да реализираме положителни резултати за България “, съобщи министърът.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР