Представянето в квалификациите е най-доброто мерило за скорост в моторните

...
Представянето в квалификациите е най-доброто мерило за скорост в моторните
Коментари Харесай

Шарл Леклер гони постижение на Нико Розберг от 2014 година

Представянето в квалификациите е най-хубавото мерило за скорост в моторните спортове, а нормално най-бързите в квалификациите имат преимущество и в надпреварите. Но има и изключения, които носят върхове, които обаче слагат носителите им в подножието на върха, на който е първенецът, събрал най-вече точки.

Такава ранглиста е тази за водачите, спечелили най-вече квалификации в границите на един сезон, само че не са съумели за вземат международната купа във Формула 1. Най-напред в нея от настоящите водачи е Люис Хамилтън, който през 2016 завоюва 12 квалификации, само че купата отиде у съотборника му в Мерцедес Нико Розберг.

Абсолютният водач в подреждането е легендата Айртон Сена с 13 извоювани квалификации през 1989 година, когато международен първенец стана съотборникът му в Макларън Ален Прост. Сена и Хамилтън са първи и втори в тази ранглиста, а третото място заема Нико Розберг с 11 извоювани квалификации през 2014.
 Негативната страна на огромните триумфи на Верстапен през 2022 година Негативната страна на огромните триумфи на Верстапен през 2022 година
Шарл Леклер има късмет да изравни достижението на Розберг, стига да завоюва квалификациите в Сао Пауло и Абу Даби, като водачът на Ферари има 9 полпозишъна този сезон.
 Хамилтън получи бразилско поданство Хамилтън получи бразилско поданство
Също с по 9 извоювани квалификации, само че без купа са други трима водачи, които към този момент са измежду най-известните в историята на спорта. Рони Петерсон печели 9 квалификации през 1973, само че купата отива у Джеки Стюарт, през 1974 Ники Лауда също печели 9 квалификации, само че първенец става Емерсон Фитипалди, а през 1984 Нелсон Пикет също взима девет пола, само че пък международен първенец за трети път става Лауда.
 Леклер: Критиките ни вършат по-силни Леклер: Критиките ни вършат по-силни
Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите надпревари от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, онлайн, единствено в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР