Представяне през пролетта и начало на серийно производство на първия

...
Представяне през пролетта и начало на серийно производство на първия
Коментари Харесай

BMW ще пусне джип на водород

Представяне напролет и начало на серийно произвеждане на първия високопроходим автомобил на водород приготвя за 2023 година BMW, заяви Българска телеграфна агенция.

Въпреки че към момента не е ясно дали колите, задвижвани от водородни горивни кафези, ще бъдат пуснати на пазара, немската корпорация BMW продължава с производството на лимитирани серии от своя " водороден " модел BMW iX5.

Сглобяването на тестовите транспортни средства, задвижвани с водород, се прави в Центъра за научни проучвания и нововъведения (FIZ) в Гархинг, северно от Мюнхен.

Това е първият високопроходим състезателен автомобил (SUV), оборудван с технологията за водородни горивни кафези, който към този момент е минал през интензивна тестова стратегия.

Моделът ще бъде показан от пролетта на 2023 година в някои райони като образец, че е допустимо да се движим с автомобил, който не отделя нездравословни излъчвания от въглероден диоксид в атмосферата.

" Водородът е повсеместен енергиен източник, който играе основна роля в процеса на реализиране на климатична индиферентност ", отбелязва Франк Вебер, член на управителния съвет на BMW и началник на отдела за развойна активност на корпорацията. " Убедени сме, че в бъдеще водородът ще играе доста по-съществена роля за нашата подвижност ".
 
BMW преглежда своята технология за водородни горивни кафези като потребна спомагателна опция на общоприетите електрически коли. Това важи изключително за клиенти на корпорацията от райони, в които към момента липсват задоволително зарядни станции за електрически автомобили.

Горивната клетка генерира електрическа сила чрез химическа реакция. Тя не се изтощава и не изисква презареждане, написа ДПА и добавя, че водородът може да бъде употребен и при класическите мотори с вътрешно горене.

Заводът на BMW в Съединени американски щати доставя базовите коли за " водородния " модел, който е създаден върху платформата на BMW x5. Те са оборудвани с нова подова структура, която дава опция да бъдат инсталирани два водородни резервоара.

Специфичните за този модел 12-волтови и 400-волтови електрически системи, високоефективната батерия, електрическият мотор и горивната клетка се интегрират при сглобяването на колата към общоприетите автомобилни елементи.

Електрическият мотор на модела е основан на технологията BMW eDrive от пето потомство, която се употребява и при електрическите, и при plug-in хибридните модели.

Почти несъмнено е, че следва по-масовото потребление на камиони и рейсове, задвижвани посредством водород, само че на фона на дефицита на сила и растящите цени на електрическата енергия, е все по-вероятно използването на този тип гориво и при колите за персонално прилагане, отбелязва ДПА.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР