Представяме ви финалистите в най-голямата социално отговорна инициатива на Нова

...
Представяме ви финалистите в най-голямата социално отговорна инициатива на Нова
Коментари Харесай

„Тинузавър“ - ПРОМЯНАТА е в образованите деца на България

Представяме ви финалистите в най-голямата обществено виновна самодейност на Нова Броудкастинг Груп – ПРОМЯНАТА, реализирана в партньорство с Reach for Change България. За един от петте плана може да гласувате на www.nova.bg/promyanata до 3-ти февруари. Тримата с най-вече гласове ще продължат в последния стадий на състезанието.

Те са Невен Боянов и Ивайло Николов . Невен е бизнесмен, програмист и учител по Информационни технологии във Великотърновския университет. Пленен е от технологиите и мечтае да се занимава с тях още от дете, когато за първи път чува думата „ компютър “ по малкия екран. Ивайло Николов е програмист и експерт по ръководство на софтуерни планове. Програмирането е негова пристрастеност и метод да бъде потребен за другите.

Какво е „ Тинузавър “?

„ Тинузавър “ учи децата на програмиране, математика, физика и електроника по занимателен и удобен метод. Екипът на „ Тинузавър “ е основал специфичен хардуер и програмен продукт, с които децата могат да си сглобят сами дребно компютърче, а по-късно да го програмират. Създават нещо работещо със своите лични ръце, единствено за няколко часа. Това ги ентусиазира и покачва интереса им към изучаваните предмети. Невен и Ивайло са създали и детайлни указания и образователни материали. С тях всеки учител в частна школа, учебно заведение или университет, може елементарно да преподава по методологията на „ Тинузавър “.

Защо основават „ Тинузавър “?

Невен основава прототипа на дребното компютърче на „ Тинузавър “ преди седем години. В началото работата по него и по съпътстващия го програмен продукт е единствено занимание. Но тествайки ги с други преподаватели в школи и университети, както и с сътрудници от региона на технологиите, измежду които е и Ивайло, Невен вижда какъв брой огромен капацитет имат. Благодарение на „ Тинузавър “ учителите имат инструмент, с който да покажат на децата на процедура теорията, която им преподават. Учениците стартират да учат с готовност, тъй като виждат какъв брой забавни и потребни в действителност могат да са естествените науки.

Как работи „ Тинузавър “?

Всеки курс в „ Тинузавър “ стартира със сглобяването на дребно компютърче. Децата получават комплект платки и програматор, които сами подреждат и запояват. След това идва ред на програмирането посредством елементарни задания. Децата свързват светодиоди и бутони към платката и ги програмират да светят, мигат и издават звуци. Това се случва елементарно посредством специфичната платформа Блоктину. В нея могат да се употребяват блокчета, с цел да се построи стратегия или да се написа код. Колкото повече напредват децата, толкоз по-сложни системи сглобяват и програмират.

Курсовете на „ Тинузавър “ се организират отвън образователната стратегия. Те не заместват наученото в учебно заведение, а имат допълваща роля, като дават практическа вероятност на знанията, получени в клас. Софтуерът, методиката и образователните материали на „ Тинузавър “ са със свободен лиценз и могат да бъдат употребявани от всички. А хардуерът е извънредно наличен. Екипът им организира и образования за учители, които желаят да преподават посредством методологията на „ Тинузавър “.

„ Тинузавър “ се развива извънредно сполучливо, като към този момент се употребява в университети, школи и домове в България и чужбина. Но за Невен и Ивайло това не е задоволително. Тяхната фантазия е посредством „ Тинузавър “ всички деца в България, в това число тези в най-малките обитаеми места, да имат шанса да се възпламенят по естествените науки и програмирането. Всяко дете да се допре до технология, която да му помогне да се осъществя по-добре в бъдещето.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР