Представителните бизнес организации няма да подкрепят административно прехвърляне на всички

...
Представителните бизнес организации няма да подкрепят административно прехвърляне на всички
Коментари Харесай

Индустрията: Скокът в цените на СО2-емисиите беше прогнозиран, няма да компенсираме закъснели управленски решения


Представителните бизнес организации няма да поддържат административно прекачване на всички спомагателни разноски за въглеродни излъчвания, за отвод от присъединяване на свободен пазар и за недостиг на положително ръководство към цените на електрическата енергия в България посредством цена Задължения към обществото.

Това сочат в обща позиция Българска асоциация на металургичната промишленост (БАМИ), Българска федерация на индустриалните енергийни потребители (БФИЕК), Българска камара на химическата индустрия (БКХП), които съставляват индустриални браншове - огромни потребители на електрическа сила. Становището на организациите по отношение на " Дългосрочна визия за развиване в бранш „ Енергетика “ и бъдещето на въглищните централи " бе публикувано до медиите под формата на отворено писмо до министъра на енергетиката Теменужка Петкова, ръководителя на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев и ръководителя на КЕВР доцент Иван Иванов.

От организациите акцентират, че фрапантното повишаване на СО2 излъчванията, което се сочи като главно събитие за тежкото финансово положение на Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “, не може да бъде обсъждано като форсмажор, който е от непредвидим темперамент. Тенденцията за растеж на цените на квотите СО2 залегна в редица изследвания и проучвания в бранша за 2018г. и в вероятност след 2020г., напомнят представителите на огромната промишленост.

Трите компании сочат, че наблюдават с паника развиването по тематиката с финансовото положение на държавната Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “. " Разходите за излъчвания на парникови газове, представени в медиите, непрестанно нарастват. Важно е, обаче, да отбележим че посочените 570 млн. лeвa за квоти излъчвания парникови газове са направени през миналите 5г. и са част от годишното бизнес обмисляне в ТЕЦ-а ", е посочено в позицията.

От организациите означават, че са упорствали неведнъж за намиране на решение зя оптимизация на индустриалните разноски на сдружението и оптимизация на цените по енергийния вертикал в това число посредством редуциране на разноски в въглищния комплекс. И показват отчаяние, че се случва противоположното - продължава „ справедлива неспособност “ на Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 да осъществя доходи на свободен пазар, в това число и от присъединяване на пазара за спомагателни услуги и леден запас.

Многократно сме алармирали за нуждата от незабавни ограничения за стабилизация и дълготрайна визия за развиване на въглищната енергетика на България. Забавата на договарянията с въглищните централи с дълготрайни контракти основава предпоставки за прекачване на спомагателни разноски към НЕК ЕАД и ще сложи страната в по-неблагоприятна преговорна позиция, сочат в позицията си от трите организации. И декларират изрично, че няма да поддържат административно прекачване на всички спомагателни разноски за излъчвания, за отвод от присъединяване на свободен пазар и за недостиг на положително ръководство към цените на електрическата енергия в България посредством цена Задължения към обществото.

" Липсват каквито и да е решителни и градивни стъпки по отношение на бъдещето на въглищния бранш в България, в подтекста на новите екологични условия на Европейско равнище. Не е ясно ще продължи ли действието на тези централи със съществуващата им технология, или се планува подмяна на главното гориво с природен газ. Индикации за цени, в сходна догадка получихме от заявката на един от пазарните участници тази година, а предвидимостта на пазара за природен газ е нулева, с оглед отсъствието и на минимален детайл либерализация ", разясняват от промишлеността.

В позицията си представителните бизнес организации упорстват за " решителни и градивни ограничения в къс период, които да доведат до действителна вероятност за финансова стабилизация на Топлоелектрическа централа „ Марица изток 2 “ и въглищната енергетика ". Категорично, обаче, се разгласяваме срещу, индустриалните енергийни потребители да бъдат употребявани за следващ път като източник за компенсиране на закъснели управнически решения и като буфер за политическа отговорност, още повече, когато сами сме алармирали пред вас за приближаващите условия, които към днешна дата към този момент са действителност, акцентират те.

Представителите на огромната промишленост упорстват всички премисляни, предлагани и написани ограничения следва да бъдат съпроводени от разбор „ разходи-ползи “ по отношение на ценовите равнища на контролиран и свободен пазар и тежестта, които биха оказали върху базовата промишленост в България, както и в подтекста на предстоящото нарастване цената на природния газ от 01.10.2018г.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР