Представителите на таксиметровия бранш преустановяват протестните си акции на територията

...
Представителите на таксиметровия бранш преустановяват протестните си акции на територията
Коментари Харесай

Протестите спират! Такситата в София ще получат 15% увеличение на тарифите

Представителите на таксиметровия отрасъл преустановяват протестните си акции на територията на София, заяви за Българска телеграфна агенция Кирил Ризов, ръководител на „ Съюз Такси “.

Причината – през днешния ден на председателски съвет в Столичния общински съвет (СОС) е бил подписан отчетът, предусещащ 15-процентно нарастване на минималните и оптималните цени. Въпреки че от сектора упорстваха за 20%, таксиметровите компании и водачи приключват митинга си, стана ясно от думите на Кирил Ризов.

Новината потвърдиха за Българска телеграфна агенция и от пресцентъра на СОС. От там оповестиха, че отчетът по отношение на установяване на минимални и оптимални цени за таксиметров транспорт на пасажери на един километър пробег на територията на Столичната община за 2023 година следва да бъде прегледан на съвещанието на СОС на 27 октомври. Вносители са ръководителят на транспортната комисия Карлос Контрера, зам.-председателят ѝ Зафир Зарков, както и Иван Таков, зам.-председател на комисията по финанси и бюджет. В техния отчет, оповестен на уеб страницата на СОС се показва, че по данни от дирекция „ Транспорт “ към 1 септември т.г. броят на годните позволения за таксиметров транспорт на пасажери са 5015. За претарифиране на таксиметровите апарати на леките таксиметрови коли е належащо софтуерно време, поради което се предлага обновените цени да влязат в действие от 1 януари 2023 година като се резервира съществуващото съответствие сред минимални и оптимални цени на километър пробег за дневна и за нощна цена. Ще бъдат увеличени с 15 % дневната минимална и нощната минималната цена, както и надлежно дневната оптималната и нощната оптималната цена.

На вчерашното си съвещание Комисията по превоз и пътна сигурност в локалния парламент извърши и другото искане на сектора, откакто гласоподава и поддържа намаляването на така наречен различен налог за таксиметров транспорт. Местният данък ще бъде в размер на 300 лева, а мярката е антикризисна и цели да подкрепи превозвачите поради инфлацията и високите цени на горивата, най-много на метана.

Съгласно решението данъкът върху таксиметров транспорт на пасажери е в размер на 850 лева, само че единствено 300 лева ще се заплащат от превозвачите, а разликата от 550 лева се чака да бъде поета от държавния бюджет за следващата година, посредством компенсиране в бюджета на Столичната община.

Решението бе взето на фона на митинг, а представители на сектора също участваха в съвещанието на комисията, призовавайки общински съветници да поддържат настояванията им.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР