Представителите на страните от ЕС приеха план, забраняващ на беларуските

...
Представителите на страните от ЕС приеха план, забраняващ на беларуските
Коментари Харесай

ЕС забранява на Беларус да използва въздушното му пространство и летищата му

Представителите на страните от Европейски Съюз одобриха проект, забраняващ на беларуските самолетни компании да прелитат над територията на съюза или да кацат на европейски летища, съобщи Ройтерс.

Решението на Европейски Съюз е част от плануваните наказателни ограничения против Минск в отговор на решението на беларуските управляващи да изпратят на 23 май военен аероплан, с цел да принуди полет на " Райънеър " да кацне в беларуската столица. На борда му се намираше опозиционният публицист Роман Протасевич, който беше задържан дружно с приятелката, съветската гражданка София Сапега.

Решението ще влезе в действие през днешния ден в 22:00 ч. по Гринуич.

Европейски Съюз предлага на европейските самолетни компании да заобикалят да прелитат над Беларус, само че възбраната не е правно обвързваща. В сряда организацията на Европейски Съюз по сигурността на гражданската авиация издаде инструкция, съгласно която европейските самолети би трябвало да заобикалят прелитането през беларуското въздушно пространство с изключение на при изключителна обстановка.

Беларуската самолетна компания Белавиа прави полети до към 20 летища в Европа. Спазването на възбраната ще е работа на националните държавни управления, доста от които са и членове на НАТО.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР