Представителите на ГЕРБ в Столичния общински съвет обвиниха новия директор

...
Представителите на ГЕРБ в Столичния общински съвет обвиниха новия директор
Коментари Харесай

ГЕРБ и Терзиев отново се обвиняват за боклука на София, този път за заравянето на RDF гориво

Представителите на ГЕРБ в Столичния общински съвет упрекнаха новия шеф на завода за боклука Николай Савов, че откогато той е началник, Столичното дружество за отнасяне на отпадъците (СПТО) е понижило в пъти % на отделените материали, които са годни за приложимост. Групата на ГЕРБ разгласява и видео по какъв начин създаденото RDF гориво (твърдо гориво от отпадъци), което може да се употребява като сила, се заравя, вместо да се оползотворява.

Столичният кмет и ново управление на завода признаха, че част от създаденото RDF-гориво към момента се заравя, само че разясниха, че за към половин година съотношението е понижено доста спрямо депонирането при предходното управление от времето на Йорданка Фандъкова.

Кметът на София: Капацитетът на депото ще се изчерпа до 20-28 месеца

На конференция по отношение на работата на Общинското дружество за отнасяне на твърдите битови боклуци на столицата кметът Васил Терзиев , дружно с директора на завода Николай Савов , цитира изследване, съгласно което потенциалът на депото ще се изчерпи до 20-28 месеца. " За този цех ГЕРБ споделиха какъв брой добре работел и каква горделивост е за тях ", уточни Терзиев. 

Той акцентира, че оборудване с потенциал 21 години експлоатационен период ще бъде запълнено за към 9 години. " Сами можете да извършите сметката какъв брой тъкмо добре е ръководен целият развой по преработване, транспортиране и горене на RDF ", разяснява столичният кмет, представен от Българска телеграфна агенция. Той заяви и че през интервала на ръководство на ГЕРБ в столицата са били извозвани стотици хиляди тонове отпадък в Долни Богров. Това е втори проблем, от което идват всички други проблеми с преработването, сподели Васил Терзиев.

По думите му с 3 млн.лв. ще бъдат съкратени през тази година разноските за ръчно сепариране на отпадъците. Той осведоми, че ще усили броя на хората, които се занимават с процеса по преработване от 16 на 40 и ще се удвои процентът на модифицираните боклуци. Друго, което обещахме и то стана, е, че ще подобрим качеството на RDF-а, който беше влажен и заводите не желаеха да горят, заяви още кметът Терзиев. Това към този момент е решено и до края на годината количеството депониран боклук ще бъде под 10%, увери той и добави, че е в ход развой за стартиране на процедура и подписване на контракти.

През януари Терзиев сподели и че отчетът от предоставения от него одит на Столичното дружество за отнасяне на боклуци " крещи " занемареност. 

Общинските съветници от ГЕРБ-СДС: Депото се запълва по-бързо поради решения на новия началник на завода за боклуци

От своя страна заместник-председателят на групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет Георги Георгиев разгласи на брифинг, че от пет месеца няма контракт с компания, която да сепарира отпадъците в Столичното дружество за отнасяне на боклуци. 

Георгиев добави, че той и негови сътрудници общински съветници са били на инспекция в завода, където са открили няколко проблеми. Първият е, че готовото RDF-гориво, което е обработено в завода, се заравя в депото. Това съгласно Георгиев е голям екологичен проблем, а и по този начин депото ще се запълни доста по-бързо.

От ГЕРБ показаха, че Столичната община е прекратила контракта със чиновниците, които са правили ръчното делене на отпадъците за да се спестят 13 млн. лв.. За пет месеца са се събрали няколко тона желязо и други материали, които е можело да се продадат, а не да бъдат заровени в земята, показаха от ГЕРБ. Трябва да има десетки служащи на 24-часова промяна, тъй като те би трябвало да отделят десетки тонове боклуци, уточни Георги Георгиев .

Той попита за какво Терзиев за пет месеца не е провел нито една процедура, с цел да провежда оползотворяването на RDF. Идеята на завода е от битовите боклуци да се отдели това, което може да се рециклира, след което RDF горивото да може да се оползотворява, изясни Георгиев и добави, че сега това се прави в циментовите фабрики, надалеч от София, за което общината има контракт.

" В момента по 8 индивида на две смени отделят рециклируемите материали. До предходната година ръчното сепариране се е правило от най-малко 30-33 чиновници на промяна и общо 70 на денонощие ", съобщи Лорита Радева .

" Бункерите за приемане на битовите боклуци са цялостни на 70%, което в никакъв случай до момента не се е случвало. Това е повода и десетки сметоизвозващи камиони да стоят часове на опашки, с цел да могат да разтоварят ", разяснява Антон Хекимян .
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР