Представителите на 21% от европейските компании (в това число и

...
Представителите на 21% от европейските компании (в това число и
Коментари Харесай

Всяка пета компания у нас е застрашена от фалит

Представителите на 21% от европейските компании (в това число и българските) се усещат застрашени от банкрут, а всяка четвърта фактура в България се просрочва. Това демонстрират данните от представителното изследване на EOS " Навици на заплащане в Европа " 2022, което се организира за 13-и следващ път взаимно с самостоятелния институт за пазарни изследвания Kantar TNS и обгръща 3200 компании в 16 европейски страни. Проучването се прави с две години спиране поради пандемията и по тази причина и сравнението на данните е с 2019 година.

В телефонното изследване са взели участие ръководители на 200 български компании от търговията, промишлеността и услугите. Оказва се, че всяка пета компания у нас е застрашена от банкрут или най-малко от това се боят нейните ръководители. Тенденцията за утежняване на навиците на заплащане в Европа също се задълбочава, по отношение на 2019 година. Един на всеки петима клиенти в Западна Европа и един на всеки четирима в Източна Европа заплащат сметките си със забавяне или пък въобще не заплащат.

" Прогнозите посочваха, че тази година бизнесът ще се възвърне от пандемията. За страдание обаче се случи войната в Украйна, което докара до световна рецесия и утежняване на бизнес климата както у нас, по този начин и в цяла Европа ", съобщи за Money.bg Райна Миткова, която е шеф на ЕОС в България.

Тя акцентира, че в България общо 25% от издадените фактури се просрочват или не се заплащат въобще (при приблизително 21% за Европа като цяло и 24% за Източна Европа в частност).
 ЕОС Матрикс за навиците на заплащане в Европа
ЕОС Матрикс за навиците на заплащане в Европа

При потребителите този дял е повишен с 4 процентни пункта - от 18% през 2019-а на 22% през 2022 година. Над 60% от жителите сочат като причина за просроченото заплащане на издадените фактури неналичието на средства, на второ място е същата причина, само че породена от пандемията. На трето място стои немарливост.

" Последното значи, че постоянно хората имат положителни приходи, само че не умеят да ги ръководят по най-хубавия метод ", разяснява Миткова.

У нас делът на постоянните заплащания е 75%, което значи, че една четвърт се изплащат със забавяне или в никакъв случай не се заплащат. Именно последствията от несъбраните вземания се показват в това, че мениджърите всяка пета компания се усещат застрашени от банкрут както в Европа, по този начин и в България.

" При бизнеса дисциплината на заплащане се утежнява като 26% от фактурите, издадени към фирми-контрагенти, се заплащат със забавяне или въобще не се погасяват (при приблизително равнище за Европа от 22%). Другите страни със подобен дял нередовни заплащания са: Гърция и Словакия (27%), Румъния (25%), Унгария, Хърватия и Полша (24%) ", заключи Райна Миткова.

И една добра вест. България записва най-хубав резултат по повод просрочието на жители в Европа - приблизително с 16 дни (спрямо 19 дни приблизително за Европа), а бизнес клиентите у нас бавят заплащането на фактурите с 22 дни (спрямо 24 дни приблизително за Европа). Това ни подрежда на второ място след Швейцария.
 Българските компании, изпадащи във банкрут, се усилват
Българските компании, изпадащи във банкрут, се усилват

Според отчет на Кофас през 2021 година фирмите в неплатежоспособност са с 5,7% повече. Тази година броят им ще е още по-голям
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР