Представители на ромската етническа общност и младежите на БЧК отбелязаха

...
Представители на ромската етническа общност и младежите на БЧК отбелязаха
Коментари Харесай

Търсят социални работници за интеграция ромите в Пловдив, предпочитат да са хора от етноса

Представители на ромската етническа общественост и младежите на БЧК означиха Международния ден на правата на индивида в Пловдив. На срещата участваха и представители на Община Пловдив и фондация „ Рома “, които си партнират по планове за обществено, здравно и икономическо включване на етническите групи.
Прочетете още
„ Напоследък толерантността сред хората е изчезнала. Опитват се да ни разделят, от време на време даже с политически цели. Ние би трябвало да се борим против това, да заявяваме подготвеност да бъдем единни. Защото обединеното гражданско общество се манипулира по-трудно “, съобщи ръководителят на фондация „ Рома “ Асен Карагьозов.

Октай Шериф от дирекция „ Социални действия “ към общината, който бе модератор на събитието, уточни, че е извънредно значимо да съхраняваме и пазим човешките си права.



„ Втората международна война беляза ужасно доста жертви, бяха разрушени орисите на милиони. Тогава са инициирали документ, който да сътвори условия за един по-справедлив свят. Създават всеобщата декларация, която става като новата вяра – наложителна е за всички. И сплотява целия свят в концепцията да се съхраняват правата на обособените човеци “, съобщи Шефир. След това пред аудиторията бяха показани и 30-те изконни права, утвърдени в „ Всеобщата декларация за правата на индивида “.

В полемиката се включиха и представители на Българския юношески червен кръст, които бяха подготвили презентация на тематика Международно филантропично право. Михаил Джамбов и Дани Христова, доброволци към БМЧК, дефинираха тематиката като извънредно значима и показаха в резюме какви са главните права на индивида в изискванията на боен спор.



Междувременно от фондация „ Рома “, с която общината си партнира за основаването на Център за здравни и обществени услуги на едно гише в „ Столипиново “, оповестиха пред TrafficNews , че на 16 декември стартират интервютата със обществени служащи и просветителни посредници, които да се включват в плана.

Очаква се огромна част от работещите в центъра да бъдат хора от етническата група, с цел да се съкрати оптимално дистанцията с ромската общественост в Пловдив.

Припомняме, че планът, за който общината получи близо 2,3 млн. лева, планува построяването на здание в кв. „ Столипиново “, където да бъдат предоставяни сложни услуги – здравни, обществени и стопански. За задачата към този момент има предназначен имот от 6 дка, находящ се на ул. „ Калина “, съобщи Асен Карагьозов.

Паралелно с построяването на постройката ще има доста действия, свързани с разнообразни образования на хора от квартала. Те са свързани с младежи, които са приключили приблизително обучение и демонстрират интерес към придобиване на професионална подготовка.  

„ Ромската етническа група в Пловдив разполага с едни от най-хубавите занаятчии. Ще се насочим и към тези надарени хора, някои от които от ранните си години умеят неща. Когато тръгнат на работа, им трябват кетапи, с които те не разполагат. Ще работим и с тях “, съобщи ръководителят на фондация „ РОМА “ Асен Карагьозов.

След беседата всички се отдръпнаха, с цел да изгледат къса музикално-артистична стратегия, изнесена от ромски танцов състав. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР