Представители на протестиращите зърнопроизводители се срещнаха с президента Румен Радев.

...
Представители на протестиращите зърнопроизводители се срещнаха с президента Румен Радев.
Коментари Харесай

След срещата с производителите: България ще настоява в ЕК за налагане на такси за внос на някои стоки

Представители на протестиращите зърнопроизводители се срещнаха с президента Румен Радев. Проведени бяха диалози и в земеделското министерство. След срещата стана ясно, че митингите не престават, само че са страната ще упорства пред Европейска комисия за ограничения, които да защитят интереса на родните производители.

Позицията на страната е за смяна на регламента, поради който земеделците стачкуват, изясни ръководителят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов.

" По отношение на ограниченията, знаете, че не могат да се случат от през днешния ден за на следващия ден, само че сме набелязали няколко, по които да се работи. Позицията на българската страна е за смяна на разпоредбите и налагане на избрани такси за входно-изходни артикули от Украйна ", сподели още той.

Протестите ще продължат и на следващия ден, а на 7 април родните производители ще се причислят към общ митинг на земеделци от всички наранени страни.

Земеделският министър Явор Гечев разясни, че работна група още през вчерашния ден е предоставила в Европейска комисия нарочна позиция на българската страна, която преглежда регламента за импорт на артикули и неговото продължение:

" Това, което желаеме като страна, е че желаеме отпадането на невъзможността да се ползват антимеханизми при свръхпренасищане на пазара. Другото, което сме отправили като искане, е при констатация на страните, че има несъразмерен импорт, прекалено струпване на избрани артикули и тук не приказваме единствено за зърнени храни, то страната да може да ползва депозити, които след излизането и влизането в други страни, в това число в европейски, да бъдат възстановявани, с цел да може да бъдат разпределяни отмерено тези артикули ".

Граничните на Украйна страни са най-силно наранени от вноса. България е измежду страните, които ще получат най-вече обезщетения от Европейска комисия, само че все пак средствата няма да стигнат, сподели още Явор Гечев.

" Първоначално Европейска комисия сподели, че ще отпусне 56 млн. евро номинално на фона на производството, на стопанската система на войната. България ще получи най-вече пари и все пак те са малко и няма да стигнат за нищо. След нашата интервенция Европейска комисия сподели, че ще отпусне спомагателни 70 млн. евро, от които някаква част ще бъдат в България, само че на фона на загубата на фермерите е извънредно малко ".



Икономическият министър Никола Стоянов посочи, че все още са набелязани две съществени ограничения:

" Първата е да забележим оптимално ограниченията, които могат да се вземат по предложение на земеделските производители за това бързо да разчистим слънчогледа, тъй като той не е толкоз дълготраен. Второто е цялостни ограничения, с цел да не живеем същото нещо идната година. България е първата и единствена страна, която дружно със земеделците през септември (миналата година - бел. ред.) поискахме същите ограничения и за жалост не останахме чути, само че Европейска комисия сякаш разбра, че сме били прави ".

Когато приказваме за директни коридори, би трябвало да се подсигурява, че в действителност приказваме за коридори, а не огромна част от стоките да остават в България. Нито една страна и нито една стопанска система не може да издържи, когато пазарите се трансформират толкоз внезапно и бързо, уточни още Стоянов. Отказа да разяснява за какво страната ни не наложи мито върху вносните артикули.

" Важното след тази среща е че държавното управление поддържа справедливия митинг на земеделските стопани. Синхронизираме и обсъждаме всички ограничения на равнище Европейски Съюз ".


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР