Представители на полските власти се присъединиха към ветерани, за да

...
Представители на полските власти се присъединиха към ветерани, за да
Коментари Харесай

Полски официални представители отдадоха почит към група, сътрудничела си с нацистите през Втората световна война

Представители на полските управляващи се причислиха към ветерани, с цел да отдадат през днешния ден респект на незаконна група, която е сътрудничила на немските нацисти към края на Втората международна война в битката им против комунистите, наложили контрола си върху страната в края на спора, съобщи Българска телеграфна агенция.

С църковна работа във Варшава бе сложено началото на церемониите по случай 75-ата годишнина от основаването на Бригадата на светия кръст. Официалният патронаж на президента Анджей Дуда и наличието на представители на ръководещата партия подчертаха реабилитирането от консервативното националистическо държавно управление на партизански отряд, който е воювал и против Германия, и против Съветския съюз, и се радва на мощното утвърждение на крайната десница.

Отбелязването на годишнината се възприема като част от напъните на ръководещата партия "Право и правдивост " да притегли десния електорат в вероятността на парламентарните избори в страната през октомври. Полша е имала огромна незаконна вътрешна войска под командването на държавно управление в заточение, което в никакъв случай не си е сътрудничело с германците.

Възпоменателните церемонии в страната по традиция отдават респект точно на тези бойци.

Официалното реабилитиране на Бригадата на светия кръст стартира, когато министър председателят Матеуш Моравецки отдаде респект на нейните бойци на гробище в Мюнхен през февруари 2018 година. В същия ден, когато той съобщи на конференция, че има някои "еврейски причинители " на Холокоста.

Днешните церемонии бяха подложени на критика от деца на полските бойци от съпротивата. Някои от тях написаха писмо до Дуда, в което се споделя: "Нашите татковци се бориха против нацистите, тъй като разбираха своя дълг към родината си. Всяко съдействие с окупаторите беше немислимо за тях. " Главният равин на Полша не одобри поканата да взе участие в днешната гала, която дефинира като "лична засегнатост ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР