Представители на Областната администрация положиха цветя пред паметника на ШипкаОбластният

...
Представители на Областната администрация положиха цветя пред паметника на ШипкаОбластният
Коментари Харесай

Анатоли Станев разговаря с президента на приема по случай 3-ти март

Представители на Областната администрация поставиха цветя пред паметника на Шипка

Областният шеф на Русе Анатоли Станев участва на тържествена заря-проверка в София по случай 145-ата годишнина от Освобождението на България.

Кулминацията на тържествата беше късно в петък вечер на площад „ Народно заседание “. Президентът и висш главнокомандващ на Българската войска Румен Радев одобри почетния строй на представителните елементи на армията, а по-късно произнесе и слово. Начело на знамената светини бе Самарското знаме. От Освобождението до през днешния ден Българската войска няма пленено знаме. С едноминутно безмълвие присъстващите уважиха паметта на починалите за свободата на родината. Последваха химнът и тържествената проверка-заря.

По-късно Станев участва и на формален банкет по случай Националния ни празник – 3-ти март. Там Станев беседва с президента Радев по отношение на нуждата от осъществяване на стратегически инфраструктурни планове в Русенско. Сред тях са най-много построяването на втори мост над река Дунав при Русе, както и на автомагистралата сред Русе и Велико Търново. Областният шеф означи, че в границите на мандата и пълномощията си ще работи предпочитано по тези тематики, както и по въпросите, вълнуващи жителите на региона. В приветствието си към присъстващите на приема, който се организира в Концертната зала на Централния военния клуб, президентът уточни, че в тревожни времена от нашата съвест и отговорност пред народа зависи да опазим свободата, европейския път и мирния живот на българите и сподели, че трети март ознаменува освобождението на България, бленувано от генерации българи, водили вековни битки за независимост и самостоятелност, за обективен и заслужен живот. „ Симеон Радев написа, че свободата е трайна не когато слиза до народите, а когато народите се издигат до нея. Тази вечер измежду нас са част от строителите на модерна България. Позволете ми да се обърна с думи на признателност към всеки от Вас за напъните, които поставя страната ни да живее в мир, да просперира и да крепне духом. Живеем в комплицирани и тревожни времена и от нашата съвест и отговорност пред народа ни зависи да опазим свободата, европейския път и мирния живот на българите “, сподели Радев. „ Особено наслаждение за мен е, че измежду нас довечера са и ръководителите на дипломатическите задачи, към които се обръщам с думи на признателност за доверието и поддръжката. Водени от общи провокации, имам вяра, че ще продължим да работим все по този начин дружно и отговорено за по-мирен, по-силен, по-справедлив и човечен свят, с цел да сбъднем завета на един от огромните български революционери - Гоце Делчев, който беше споделил, че схваща бъдещето на света само като поле за културно състезание сред народите “, добави още президентът.


„ Преди 145 години на днешната дата възкръсва България. Армията на съветския император Александър Втори съкрушава Османската империя. Днес за втора година посрещаме празника, когато в Украйна бушува война. В нея се избиват мъжете, чиито предци дружно освобождаваха Родината ни. Това е и наша болежка. Пожарът на войната хвърля искри, които могат да подпалят и нашата рогозка. От нас зависи да не го допуснем. Да не допуснем бесовете да обладаят и нашите души, нашата тирада и нашите дейности. Недопустимо е над България да се веят други флагове, с изключение на родния трикольор “, с тези думи президентът Радев се обърна към присъстващите на тържествената заря-проверка и загатна, че преди век и половина възрожденците се захванаха да градят държавността на Нова България. Стожерите на тази Нова България бяха просветата, армията, демократичният блян на Апостола и солидарното възприятие, че сме един народ в Мизия, Тракия и Македония. „ Днес всички тези стожери на държавността са подложени на офанзиви. Намират се хора, които оферират да разоръжим армията в разгара на войната. Намериха се политици, които загърбиха нашите сънародници край Вардар. Други се пробват да трансформират чистата и свята република на Апостола в безконтролен политически спектакъл, а театъра в политика “, добави той.

„ Войната с предишното е път към саморазрушаването. Историята не е слугиня на политиката. Тя е еднаквост, опит и ентусиазъм. Някога възрожденци, будители опълченци, строители на модерна България възкресиха Родината. Те пишеха История. Наш дълг е да я опазим от безродници и осквернители. Народ, който допусне да подменят историята му, е жертван да изгуби и свободата си. Нашето предопределение не е да я пренаписваме. Нашата задача е да я съхраним, с цел да пребъде България. Затова през днешния ден отдаваме респект на нашите национални герои, на войните от армията на царя-Освободител и на всички тези, които век и половина градиха и бранеха България “, съобщи също Радев и благодари на всички, които отстояват историческата истина.

По-рано през петъчния ден представители на администрацията на регионалния шеф на Русе Анатоли Станев поставиха цветя пред Паметника на свободата на връх Св. Никола. Там одобрение към народа насочи министър-председателят Гълъб Донев. „ Българската независимост има собствен връх и той се назовава Шипка. Всяка педя земя тук споделя трагичната история на българската независимост, пропита с кръвта и саможертвата на предците ни. Връх Шипка е свято място, което не търпи нечисти думи и недостойни действия. Връх Шипка е място, в което се стъпва като в храм – с религия в сърцето, самоуверено, само че безшумно, тъй като под нозете ни стоят костите на опълченците, които през август 1877-ма година бранеха този връх до финален мирис. Днес, когато честваме 145 години от Освобождението на България, ние се прекланяме пред паметта на хилядите знайни и незнайни българи, които изправени пред избора „ Свобода или гибел? “, избраха България. Помним и в никакъв случай няма да забравим хилядите воини, които в Руско-турската освободителна за нас война отдадоха живота си за нашата независимост “, съобщи министър председателят Донев и уточни, че е уверен, че всеки стигнал до върха е воден от родолюбиви усеща и положителни намерения. „ Щом сте тук, значи България е в сърцето Ви. Да носиш България в мозъка и в сърцето си не е отживялост. И през днешния ден Родината ни има потребност от своите опълченци по дух и своите идеалисти по душа, които ще се отрекат и ще загърбят персоналните си ползи и желания и ще се отдадат на общонационалната идея за свободна, самостоятелна и мощна България. Това е наследството, което ни завещаха опълченците на Шипка “, сподели министър-председателят. „ Шипка е оня народен идеал за освобождението и обединяването ни като народ. Връх Шипка и през днешния ден ни сплотява и ни направлява в посоката, в която би трябвало да поемем, с цел да реализираме общонационалната ни цел. Връх Шипка е оня връх, от който най-добре се виждат идните български дни, където бъдещето ни зависи от напъните ни да застанем един до различен и да определим общата посока на развиването ни като общество, да начертаем пътя – обективен и почтен, по който да поемем дружно, с цел да реализираме общонационалната ни цел. Няма някой, който да отхвърли, че имаме една обща национална цел и това е България, в която да остават децата ни, България, в която да живеят децата ни, България, която да избират децата ни “, сподели още министър председателят.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР