Представители на наследствената фондация на американската писателка Харпър Ли (1926-2016)

...
Представители на наследствената фондация на американската писателка Харпър Ли (1926-2016)
Коментари Харесай

Наследниците на Ли дават на съд авторите на бродуейската пиеса "Да убиеш присмехулник"


Представители на наследствената фондация на американската писателка Харпър Ли (1926-2016) заведоха дело против създателите на бродуейския театър „ Да убиеш присмехулник “, построен по претекстове от едноименния разказ. Това заяви в сряда вестник „ Ню Йорк Таймс “.

По данни на изданието фондацията, която ръководи наследството и имуществото на починалата писателка, счита, че сценаристът Арън Соркин, зает в театралната акомодация на романа, изкривява прекалено много сюжета на литературната творба. Ищците са изключително недоволни от метода, по който е построен облика на протагониста от книгата – юристът Атикус Финч, който пази в съда негър мъж, упрекнат в закононарушение, което не е направил.

Според тях, в акомодацията Финч е показан като доверчив профан, а не като храбър герой против несправедливостта.

От Фондация "Ли" считат, че по този метод основателите на представлението нарушават отговорностите си по контракта, отклонявайки се прекалено много от духа на книгата. В тази връзка наследниците на писателката желаят от Федералния съд в Алабама да им бъде предоставено правото да имат последната дума за окончателната версия на продукцията.

Продуцентът на идната режисура Скот Рудин, въпреки това, съобщи, че неговата театрална натрупа има цялостното право да трансформира сюжета на книгата, както откри за добре. Според Рудин романът е бил оповестен преди съвсем 60 години и в случай че се показа на сцената в този си тип, то това ще бъде "една извънредно неактуална за днешните времена" режисура.

"Би било безусловно безинтересно. Светът се промени доста оттогава", отбрани продукцията си той в коментар пред "Ню Йорк Таймс", като се базира на възгледите за расова политика в Съединените щати.

Предварителните представления на пиесата „ Да убиеш присмехулник “ ще стартират през ноември тази година, а формалната премиера ще се състои през декември. Директорът на продукцията е носителят на премията „ Тони “ Бартлет Шер. Създателите на плана към момента не са решили в кои от театрите на Бродуей да бъде изигран спектакъла.

Литературния шедьовър "Да убиеш присмехулник" е оповестен през 1960 година, а година по-късно Ли получава премия „ Пулицър “ за него. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР