Представители на над 10 държави участват в международната конференция, която

...
Представители на над 10 държави участват в международната конференция, която
Коментари Харесай

Ще потуши ли напрежението в Либия срещата на световните лидери в Берлин

Представители на над 10 страни вземат участие в интернационалната конференция, която още веднъж събра в Берлин страните в либийския спор. Там са министър председателят на приетото от Организация на обединените нации държавно управление на националното единодушие Файез Сарадж и противникът за властта - командирът на Либийската национална войска Халифа Хафтар. Домакинът Ангела Меркел посрещна международни водачи, измежду които Путин, Ердоган, Макрон и Джонсън. Представители на Организация на обединените нации и Европейски Съюз вземат участие в напъните да се реализира помирение сред воюващите в страната и обновяване на политическия разговор.

 © БГНЕС
Форумът в Берлин е нов опит за реализиране на помирение в Либия след проведената от Русия и Турция несполучлива среща в Москва.

Либия е в революция от свалянето на диктатора Муамар Кадафи през 2011 година Базираният в Тобрук военачалник Халифа Хафтар стартира военна атака против държавното управление в Триполи. Воюващите в богатата на петрол страна имат задгранични поддръжници.
Борис Джонсън, министър председател на Англия: Това е спор, дирижиран от външни сили - Русия, Египет и други от едната страна; Турция и други от другата страна. Такива спорове стопират, когато външните сили решат това.
Т.нар. Либийска национална войска на Хафтар владее огромна част от Източна Либия и се пробва да превземе столицата Триполи. По данни на Организация на обединените нации в боевете има стотици убити, а десетки хиляди са прогонени от домовете им.

Опитът на Русия и Турция за реализиране на помирение дава резултат, сподели в Берлин Владимир Путин.
Владимир Путин, президент на Русия: Макар към момента да има произшествия, двете страни се вслушаха в нашия апел и огромните бойни дейности са прекъснати.
Либийският министър председател Файез Сарадж изиска разполагане на интернационалните сили, ако Хафтар възобнови боевете. Жозеп Борел прикани за по-активна роля на Европейския съюз.
Жозеп Борел, висш представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността: Либия е буре с барут. Ако не направляваме обстановката, може да се дестабилизира целият район.
В плана за официално съобщение на форума са включени оръжейно ембарго и промяна в сигурността, оповестяват от Организация на обединените нации. Обмисля се механизъм за следене на примирието.
 Световните водачи се събраха на среща в Берлин за спора в Либия (СНИМКИ) Световните водачи се събраха на среща в Берлин за спора в Либия (СНИМКИ)
Световните водачи се събраха в Берлин, с цел да създадат нов опит към реализиране на мир в Либия. На срещата участват канцлерът на Гермнания Ангела Мерке...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР