Представители на Министерството на здравеопазването ще посетят Румъния, за да

...
Представители на Министерството на здравеопазването ще посетят Румъния, за да
Коментари Харесай

България ще обменя опит с Румъния за подобряване на системата за спешна помощ

Представители на Министерството на здравеопазването ще посетят Румъния, с цел да се срещнат на място с организацията на системата за незабавна здравна помощ в страната. Това контракти министърът на опазването на здравето проф. Асена Сербезова по време на среща с държавния секретар на вътрешното министерство на Румъния доктор Раед Арафат на среща в Букурещ. Д-р Арафат е основател на Звеното за изключителни обстановки към румънското Министерство на вътрешните работи - конструкция, посочена за един от най-успешните модели на незабавна здравна помощ в Европа.

„ В момента сме в стадий на модернизиране на системата за незабавна здравна помощ в България. Страната ни извършва огромен план с европейско финансиране, чийто общ бюджет е над 163 млн. лева Проектът би трябвало да завърши до края на 2023 година Това е една от стъпките за възстановяване на незабавната помощ у нас, само че тя не е задоволителна, с цел да подсигурява напълно бързата реакция при повикване на телефон 112. По тази причина сега българското държавно управление е подготвило план за закупуването на 6 хеликоптера за незабавна здравна помощ, с цел да може пациентите да бъдат превозени оптимално бързо до огромните лечебни заведения ", уточни българският министър проф. Асена Сербезова.

Д-р Арафат изясни, че главните особености на модела за незабавна помощ в Румъния е взаимоотношението с органите на Министерство на вътрешните работи, противопожарната сигурност и авиацията. Звено за изключителни обстановки, което е поделение на румънското Министерство на вътрешните работи, управлява незабавната здравна помощ. По думите на доктор Арафат откогато се ползва тази система, броят на смъртните случаи в Букурещ е понижен фрапантно. В момента при случай в румънската столица незабавният екип се отзовават на място до 8-та минута от повикването, до момента в който преди въвеждането на новата система пациентите са чакали и по 45 минути. За постигането на румънския модел са употребявани европейски средства и държавно финансиране. Отделно, с дарения на румънските жители е бил закупен първият медицински аероплан. По време на срещата доктор Арафат срещна министър Сербезова и ѝ даде документи, съдържащи разпоредбите за работа на незабавната помощ, както и законовата рамка, която е осигурила взаимоотношението сред обособените институции.

В румънската незабавна помощ значима функционалност имат парамедиците, уточни още доктор Арафат. В България все още работят близо 1000 парамедици, като напъните на Министерство на здравеопазването са ориентирани към обосноваване на повече хора да изберат този професионален път и интензивно да се включат в системата на незабавната помощ в цялата страна, съобщи министър Сербезова. " У нас работи разпоредба за активността на парамедиците, която следва да бъде изменена. Крайната цел е центровете за незабавна помощ да разполагат с екипи от лекари и парамедици, като парамедиците ще оказват здравна помощ при по-леките случаи, с цел да могат лекарите да обслужват по-тежките ", уточни още българският здравен министър.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР