Представители на ГЕРБ-СДС и на Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) се

...
Представители на ГЕРБ-СДС и на Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) се
Коментари Харесай

ПП-ДБ представя управленска програма за 18 месеца. ГЕРБ-СДС иска от „Промяната“ състав на кабинета до неделя

Представители на ГЕРБ-СДС и на „ Продължаваме промяната-Демократична България “ (ПП-ДБ) се срещнаха в Огледална зала на Народното събрание. От страна на ГЕРБ-СДС на диалозите бяха ръководителят на групата Десислава Атанасова, заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев и депутати, измежду които Десислава Танева, Теменужка Петкова, Костадин Ангелов. От страна на ПП-ДБ на срещата присъстваше съпредседателят на ПГ на обединението Николай Денков.

„ Имаше градивен резултат от днешните диалози “, разяснява на излизане от залата Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС съобщи, само че отхвърли да даде повече детайлности.

Акад. Николай Денков от ПП-ДБ съобщи, че срещата е била информативна.

„ Обяснихме какъв е методът, с който ще подготвим стратегия на Министерски съвет. Тя не се явява като политическа стратегия, която би трябвало да се договаря. Важно е да създадем документ, който по-късно би могъл да получи поддръжка в Народното събрание. Това изисква диалози сред специалистите “, сподели той.

По думите му задачата на тази среща е била да стане ясно какъв ще бъде методът.

„ Документа го приготвяме ние, „ Продължаваме промяната “, която ще предлага Министерски съвет. Програмата ще бъде разисквана с специалистите от другите страни, доколкото имаме потребност от поддръжка в Народно събрание. Когато бъде подготвен първият вид, ще можем да го обсъдим, без да има някакви изненади. Ние считаме, че би трябвало да подготвим стратегия за 18 месеца, до края на 2024 година “, разгласи Денков.

От своя страна Десислава Атанасова от ГЕРБ уточни, че стартира работа по секторни политики.

„ Трябва да намерим излаз от обстановката, тъй като тя за никого не е лека. Разбираме причините на ПП-ДБ, само че ние също имаме гласоподаватели и органи. Не е елементарно решение да вървим към общо болшинство, само че в случай че го вършим в името на непоклатимост, то би трябвало да подхождаме отговорно. Разговорите за кабинет не са детска игра – през днешния ден едно, на следващия ден друго, би трябвало отговорност и решение. Ако до неделя не се показа състав на кабинет, ще считаме, че всичко това беше илюзорно. След това ще беседваме с всички останали политически партии и парламентарни групи. Последен вид е държавно управление на малцинството “, добави Атанасова.

Тя уточни, че първото изискване от страна на ПП-ДБ е ГЕРБ-СДС да се откажат незабавно от мандата, който са получили като първа политическа мощ, с цел да поддържат техен кабинет.

„ Техните национални органи взеха съвсем незабавно решение след изборите, че няма да поддържат ГЕРБ-СДС в първия мандат и на нас това ти беше ясно. С цялата отговорност, която имаме към страната, подхождаме в този развой, тъй като най-лесно е мандатоносителят или първата политическа партия на два избора да стартира да води диалози с други. Много пъти сме казвали, че най-стабилна би била управническата формула с първата и втората коалиция. Всеки състав и конструкция на държавно управление следва да отрязава това, че коалиция ГЕРБ-СДС е победител на два следващи избора “, съобщи Атанасова.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР