Представители на ГЕРБ-СДС дават брифинг в Народното събрание, на който

...
Представители на ГЕРБ-СДС дават брифинг в Народното събрание, на който
Коментари Харесай

НА ЖИВО: ГЕРБ-СДС виждат остро противоречие между бюджета и предлаганите политики в програмата на ПП-ДБ

Представители на ГЕРБ-СДС дават брифинг в Народното събрание, на който показват разбор на секторните политики, предлагани от ПП-ДБ. На брифинга участват всички представители на ГЕРБ-СДС, взели участие в договарянията за взаимна управническата стратегия.

Бюджет и финанси

" Може да си съставите неверния извод, че процесът е завършил заради неналичието на примирителност, ината за избор на екип - имам поради показаният състав на проектокабинет. Това не е напълно правилно. Работата е свършена доникъде. Има цели сфери, където забележките и предложенията на нашите екипи в огромна степен са признати - спорт, земеделие, просвета, външни работи, защита. Затова насочвам признателност към всички, положили старания да се свърши тази работа, в това число и на ПП-ДБ. Голяма част от предложенията, постъпили към нас, обаче, не са напълно професионални. Имаше доста неща под формата на булети в екселска таблица, заклинания, шепоти. Имаме пропуски в цели браншове - еврофинансиране, грижа за децата, туризъм. Най-големият проблем е обвързван с вътрешната кохерентност - острото несъгласие на бранша " Бюджет и финанси " с всички останали браншове. Дори при консервативни калкулации, за 18 месеца дефицитът в тази стратегия е най-малко 7-8 млрд ", сподели Томислав Дончев.



Теменужка Петкова посочи, че в програмата няма остойностяване на предлаганите политики. Липсват и ограничения против инфлацията, както и проект за присъединение към Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

" Тоест, ние още веднъж в края на осъществяването на тази стратегия няма да знаем каква е сметката от това. Ако би трябвало да обобщим с едно изречение каква е политиката на ПП-ДБ в региона на финанси и бюджета - това е, че тя не дава отговори и решения, а в противен случай - провокира още въпроси и демонстрира, че посоката която залагат, е неточната посока ", съобщи Петкова.

Снимки: Десислава Кулелиева, Българска национална телевизия



Съдебна промяна

Яснота липсва и за желанията за реформиране на КПКОНПИ, изоставени са предложенията за увеличение на пълномощията на проверяващите служители на реда. Няма визия за изцяло реформиране на Наказателния кодекс. По отношение на правосъдната промяна имат положителни планове, само че не знаят по какъв начин да ги осъществят, разяснява Рая Назарян.



Енергетика

Предложенията на ПП-ДБ слагат българската енергетика на карта, а огромна част от предложенията им са противозаконни, счита Жечо Станков.

" Затваряме въглищните централи по целенасоченост, което опонира на законите. Описали са, че ще помогнем за Западните Балкани да затворят и техните ТЕЦ-ове. Не дай си, Боже, да се случи това, задачите Балкани ще останат без ток.

Но доста по-притеснително е детайлната декапитализация на българската енергетика. Има проект да съберат парите на всички сдружения, след което " Булгартрансгаз " и ЕСО да бъдат изкарани от БЕХ. Това ще поздволи те да бъдат приватизирани. Това би означавало и че кредиторите ще си изискат парите назад - това са 2,4 милиарда лева или още 1,5% недостиг, тъй че българската енергетика сега е сложена на карта ", съобщи Станчев.

Критики има и в предложенията на ПП-ДБ за районна политика, опазване на здравето, обществена политика.

Гледайте онлайн тук или на




Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР