Представители на Федералния резерв изненадаха пазарите, като предположиха, че лихвените

...
Представители на Федералния резерв изненадаха пазарите, като предположиха, че лихвените
Коментари Харесай

Борбата с инфлацията в САЩ: Очакват ли се още увеличения на лихвените проценти?

Представители на Федералния запас изненадаха пазарите, като допуснаха, че лихвените проценти може да не се намалят толкоз, колкото се очакваше.

Някои чиновници допускат, че лихвените проценти може да останат по-високи за нескончаем интервал от време, евентуално за неопределен срок. Неутралният лихвен %, който поддържа постоянна инфлация и безработица, се увеличи, което оказва въздействие върху дълготрайните проекти, зависещи от лихвените проценти.

Върху неутралния лихвен % оказват въздействие бавнодействащи фактори като демографските процеси, световното търсене на капитали, държавният дълг и оценките на рисковете за инфлацията и растежа. Той се извежда от реакцията на стопанската система на лихвените проценти; в случай че актуалните лихвени проценти не лимитират търсенето или инфлацията, неутралният % би трябвало да е по-висок, което демонстрира по-хлабава парична политика.

Преди рецесията от 2007-2009 година икономистите оценяваха неутралния лихвен % на от 4% до 4.5%. Коригиран по отношение на инфлацията от 2%, действителният лихвен % беше сред 2% и 2.5%. Въпреки съвсем нулевите лихвени проценти през идващото десетилетие се наблюдаваше слаб напредък и инфлация под 2%. Оценките за неутралността спаднаха, като медианната прогноза на Фед се намали от 4% през 2013 година до 2.5% през 2019 година

Към сряда медианната прогноза беше 2.5%, само че петима от осемнадесетте чиновници на Фед я правят оценка на 3% или повече. През 2026 година длъжностните лица плануват 1.8% напредък, 4% безработица и 2% инфлация – условия, които нормално подхождат на неутрални лихвени проценти. Те плануват годината да приключи при 2.9% лихвен % по федералните фондове, което демонстрира хипотетично повишение на неутралността.

Няколко фактора способстват за по-високия безпристрастен лихвен %. След международната финансова рецесия пониженото взимане на заеми и изплащането на задължения понижи търсенето на спестявания, потискайки растежа и инфлацията. Държавният дълг набъбна до 95% от Брутният вътрешен продукт по отношение на 80% през 2020 година, а дефицитът надвиши 6% от Брутният вътрешен продукт. Насърчаването на вложителите да държат повече дълг евентуално изисква по-висока възвръщаемост.

Въпреки че инфлацията сама по себе си не би трябвало да въздейства върху неутралността, преди пандемията трайно ниската инфлация докара до съвсем нулеви лихвени проценти от 2008 до 2015 година

Бъдещите опасения клонят към опазване на инфлацията над 2%, което благоприятства по-високи лихвени проценти. Други фактори като застаряването на международното население не престават да оказват напън за понижаване на неутралността.

От 2019 година насам неутралността евентуално се е повишила, само че не и до нивата отпреди 2008 година Фючърсните пазари правят оценка лихвените проценти на към 3.75% след 10 години. Тези прогнози могат да се трансформират въз основа на фактори като трендовете в инфлацията, икономическия напредък и доходността на държавните облигации. Засега наподобява, че на хоризонта се обрисуват по-високи лихвени проценти.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР