Представители на Армения и Азербайджан се срещнаха за първи път

...
Представители на Армения и Азербайджан се срещнаха за първи път
Коментари Харесай

Надежда за мир: Армения и Азербайджан с първа среща след последната ескалация

Представители на Армения и Азербайджан се срещнаха за първи път след новата ескалация на напрежение за Нагорни Карабах от предходната седмица. Външните министри на двете страни се събраха в Ню Йорк с американския държавен секретар Антъни Блинкън часове преди началото на общата сесия на Организация на обединените нации в Ню Йорк. 

Американският държавен секретар Антъни Блинкън призова  за дълготраен мир сред Армения и Азербайджан. След диалозите с външните министри на двете враждуващи страни, посланик номер 1 на Съединени американски щати съобщи, че е " обнадежден " от неналичието на бойни дейности през миналите дни.

 
Насърчени сме от обстоятелството, че боевете престанаха и че не е имало военни дейности в последните дни. При последните ми диалози както с премиера Пашинян, по този начин и с президента Алиев и двамата водачи ми споделиха, че са подготвени за мир. Силният и резистентен дипломатически ангажимент е най-хубавият път за всички. Няма военно решение на разликите сред Армения и Азербайджан. Но мисля, че има път към дълготраен мир, който позволява разликите посредством дипломация. 
Антъни Блинкън, държавен секретар на Съединени американски щати

Външните министри на Армения и на Азербайджан се срещнаха за първи път след военната ескалация от предходната седмица - часове преди началото на общата сесия на Организация на обединените нации в Ню Йорк. 

След като арменските управляващите ревизираха броя на жертвите, стана ясно, че в двудневния обстрел са починали 286 души.

Това бяха най-интензивната ескалация на спора от войната сред двете страни за контрола на Нагорни Карабах през 2020 година Тогава починаха 6500 души, а най-после от Ереван бяха принудени да правят отстъпка територии на Баку. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР