Представители на администрацията на Байдън твърдят, че избирането на хардлайнер

...
Представители на администрацията на Байдън твърдят, че избирането на хардлайнер
Коментари Харесай

Изборите в Иран объркаха плановете на Байдън за ядрената сделка

Представители на администрацията на Байдън настояват, че избирането на хардлайнер за президент на Иран няма да се отрази на изгледите за възобновление на обхванатата в неустановеност нуклеарна договорка с Техеран от 2015 година Но към този момент има признаци, че тяхната цел да сключат договорка среща усложнения.

Оптимизмът, че съглашението е неизбежно помръкна, откакто последният кръг от договарянията завърши в неделя без забележими белези за забележителен прогрес. А в понеделник, в първите си обществени мнения след вота, бъдещият ирански президент Ебрахим Раиси отхвърли главната цел на Байдън за разширението на нуклеарната договорка, в случай че договарящите са в положение да спасят остарялата. Същевременно Раиси евентуално ще ускори настояването на Иран за повдигане на глобите в подмяна на придържането на Иран към съглашението, до момента в който самият той е към този момент обект на наказания на Съединени американски щати за нарушавания на човешки права.

" Не изпитвам завист на екипа на Байдън ", сподели Карим Саджапур, старши помощник във Фондацията за интернационален мир " Карнеги ", която е съветвала доста администрации на Съединени американски щати за Иран. " Мисля, че в този момент администрацията има мощното чувство, че би трябвало незабавно да преразгледа договорката преди Раиси и новия твърдолинеен екип да встъпи в служба ", добави той.

Президентът Джо Байдън и неговият екип сложиха като водещ приоритет в своята външна политика завръщането на Съединени американски щати в договорката. Тя беше едно от забележителните достижения на президента Барак Обама и за нейното договаряне помогнаха съветници, които в този момент са в администрацията на Байдън. Докато беше президент, Доналд Тръмп де отхвърли от нея и се опита да я скапе.

Независимо от идното президентство на Раиси представители на администрацията на Байдън упорстват, че изгледите за реализиране на съглашение са без конкуренция. Те настояват, че висшият лидер на Иран аятолах Али Хаменей, одобрил през 2015 година така наречен Съвместен изчерпателен проект за деяние (JCPOA), ще вземе окончателните решения, без значение кой е президент.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР