Представители на 21 страни, включително България, приеха единодушно Харта за

...
Представители на 21 страни, включително България, приеха единодушно Харта за
Коментари Харесай

21 страни, включително България, приеха Харта за защита на паметниците на византийското наследство

Представители на 21 страни, в това число България, одобриха единомислещо Харта за отбрана на паметниците на византийското завещание на тридневна конференция в Солун, приключила в неделя, оповестява гръцката организация АНА-МПА, представена от Българска телеграфна агенция.

В Хартата се дефинират правилата за отбрана, ръководство, излагане и социализация на паметниците, които се намират на териториите, които са влизали в някогашната Византийска империя, която обгръща интервал от 11 века и включва земи от три континента с разнообразни култури, езици и религии.

Приемането на Хартата е резултат на напъните на четири интернационалните конференции, извършени в Солун през 2001, 2003, 2006 и 2018 година и проведени от Европейския център за византийски и поствизантийски монументи.

Принципите на Хартата имат за цел да се трансфорат в потребен инструмент за страните, които имат монументи от византийската ера на своя територия. Хартата предизвиква включването в националното законодателство на ограничения за отбрана, изследване, регистрация и социализация на паметниците.

В конференцията са взели участие представители на Албания, Алжир, Армения, Бахрейн, Босна и Херцеговина, България, Грузия, Гърция, Египет, Израел, Испания, Италия, Йордания, Кипър, Ливан, Палестина, Румъния, Сирия, Сърбия, Мароко и Хърватия. Предварително плануваното присъединяване на Тунис и на Република Македония е било анулирано.

Хартата ще бъде импортирана в ЮНЕСКО за ратификация и ще бъде отворена за присъединение и от други страни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР