Представиха изкуствен интелект, който може да чете мисли и да

...
Представиха изкуствен интелект, който може да чете мисли и да
Коментари Харесай

Представиха първия в света шлем, който може да чете мисли

Представиха изкуствен интелект, който може да чете мисли и да преобразува мозъчните талази в тирада. Иновативната технология е изобретена от учени от Австралия, написа Дейли мейл.

За задачата се употребява шлем, затрупан със датчици, който следи избрана интензивност в мозъка, когато човек мисли, и я трансформира в думи. Първоначално създаването е измислена за лекуване на пациенти, които са онемели след инсулт и парализа.

Учени организират опит, при който на 29 участници се демонстрират фрази на компютърен екран, които би трябвало да бъдат прочетени въображаемо. Изкуственият разсъдък улавя мозъчните талази и демонстрира декодираната информация на монитора.

Така в началото участниците виждат заглавието: „ Добър ден, уповавам се, че сте добре. Ще стартира с едно капучино, апелирам с в допълнение еспресо “.

ИИ превежда това като: „ Добър ден, по какъв начин сте? Капучино с спомагателна доза еспресо. “

Екипът има вяра, че нововъведението ще разреши безпроблемно ръководство на устройства, като бионични крака и роботи, което ще разреши на хората да дават инструкции единствено като мислят за тях.

Това проучване бележи забележителен пробив в региона, сподели водещият откривател проф. Лин.

Това е първият случай, в който се включват техники за дискретно шифроване в процеса на превръщане на мозъка в текст, като се вкарва реформаторски метод към невронното декодиране.

Интеграцията с огромни езикови модели също открива нови граници в неврологията и изкуствения разсъдък.

Досегашните технологии за превод на мозъчни сигнали на език изискваха или хирургическа интервенция за имплантиране на електроди в мозъка, като да вземем за пример Neuralink на Елон Мъск, или сканиране в машина за ядрено-магнитен резонанс, което е доста скъпо и мъчно за потребление в всекидневието.

Екипът означи, че понастоящем точността на превода е към 40%, само че продължава работата си, с цел да я увеличи до 90%.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР